Europa de Est regiunea cu cea mai avansata imbatranire a populatiei

Europa de Est regiunea cu cea mai avansata imbatranire a populatiei

0 240


Un raport al Bancii Mondiale releva faptul ca incepand din 2025 mai multe tari din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica vor avea populatii dintre cele mai batrane de pe glob, o adevarata amenintare la succesul economic al regiunii daca reformele in domeniul pensiilor si sanatatii nu sunt abordate in mod adecvat si daca nu sunt adoptate politici pentru promovarea cresterii productivitatii.


In lumea intreaga , societatile imbatranite se confrunta cu riscul unor consecinte economice nefaste. Europa Centrala si de Est, respectiv 28 de tari de la Rusia si pana la Albania, este unica regiune din lume unde se intalnesc cumulativ imbatranirea accelerata, saracia si o tranzitie incompleta la o economie de piata matura.


Pentru aceste tari problemele sunt amplificate de necesitatea de a accelera reformele economice si tranzitia la economia de piata simultan cu reforme demografice pe termen lung.


Presiunile pentru majorarea pensiilor vor creste odata cu imbatranirea, dar raportul evidentiaza ca in tarile unde au fost realizate proiectii amanuntite ale fenomenului, consecintele acestuia pot fi atenuate. Una dintre masurile ce trebuie luate este cresterea varstei de pensionare, care, in general, in tarile din aceasta regiune este scazuta. O alta varianta ar fi reconsiderarea formulei de calcul a pensiei.


Reformele vor diferi de la o tara la alta, putand fi o combinatie intre cele doua solutii enuntate in Lituania si Slovacia si cu accent pe cresterea varstei de pensionare in Romania, Albania, Serbia si Turcia. (sursa www.worlbank.org)


?


Bianca Sorescu


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.