Euroalocatii pentru copiii europlecatilor romani

Euroalocatii pentru copiii europlecatilor romani

0 155

Minorii ramasi singuri acasa pot primi bani, lunar, de la statul in care lucreaza parintii lor. Singura conditie este ca acestia din urma sa lucreze legal.

Copiii din asa-botezta generaþie „Singur acasa” pot beneficia de alocatii lunare la fel de mari ca ale minorilor din statele europene in care lucreaza, cu acte oficiale si in regula, parintii lor romani. Anuntul a fost facut ieri, odata cu lansarea proiectului „Combaterea efectelor negative ale migratiei in randul copiilor si al batranilor ramasi acasa”.

Concret, parintii care castiga bani legal in Spania, Italia, Germania sau in oricare alta tara europeana trebuie sa contacteze autoritatile locale din localitatea in care au domiciliul si sa ceara un formular-tip pentru obtinerea banilor. Actul va fi completat cu informatii despre copii, apoi va fi trimis în România, la Agentia Nationala de Plati si Prestatii Sociale din judetul din care provin si in care au domiciliul stabil.

In urma actelor depuse, autoritatea respectiva va face o ancheta si va trimite documentul inapoi in tara european in care lucreaza pãrintele sau parintii, tara care va plati diferenþa de alocaþie.

„In Germania, de pilda, alocatia este 150 de euro, iar la noi de doar 10 euro. Daca parintii apeleaza la serviciile sociale, copilul poate primi de la nemti diferenta de 140 de euro”, a precizat Catalin Luca, directorul Asociatiei Alternative Sociale.

Din pacate exista in toata treaba si un mic impediment: miscarea cu viteza melcului a autoritatilor de la noi cand este vorba sa rezolve problemele sociale. Apare insa speranta ca si acesti „balauri” sa-si schimbe atitudinea, ori de rusine fata de autoritatile similare europene din tarile respective, ori de frica sa nu fie concediati, in contextul actualelor framantari de prin institutiile bugetare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.