Euro tot mai tot sus fata de dolar

Euro tot mai tot sus fata de dolar

0 74

Temerile referitoare la evolutia economiei americane, alimentate de prabusirea unui fond legat de grupul american Carlyle, au impins joi moneda euro la o noua valoare record de peste 1,56 dolari, in timp ce moneda americana a scazut sub pragul de 100 de yeni pentru prima data dupa luna noiembrie 1995, transmite AFP.
La putin timp dupa ora 09.00 GMT moneda euro a urcat pana la 1,5625 dolari, cea mai ridicata valoare de la introducerea monedei unice europene in 1999, in timp ce dolarul a coborat pana la 99,78 yeni.
Moneda americana este supusa la presiuni atat de temerile privind intrarea in recesiune a economiei americane cat si de speculatiile privind o noua reducere a dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala americana. Miercuri, moneda euro a depasit pentru prima data pragul de 1,55 dolari in pofida anuntului facut marti de Fed ca va injecta 200 miliarde dolari pe pietele financiare.
Joi, fondul speculativ olandez Carlyle Capital Corporation (CCC), legat de gigantul american Carlyle, a anuntat ca nu a putut ajunge la un acord cu creditorii sai, anunt care a sporit temerile investitorilor ca si alte fonduri vor intampina dificultati. Fondurile speculative (hedge funds) au fost slabite de criza creditelor subprime iar prabusirea lor ar putea provoca un adevarat cutremur financiar.
In acelasi timp, publicarea buletinului lunar al Bancii Centrale Europene a sustinut moneda euro, prin reafirmarea caracterului prioritar al luptei impotriva inflatiei in zona euro. In plus, BCE a apreciat ca politica monetara actuala este una adecvata. Obiectivul BCE este mentinerea cresterii preturilor sub pragul de doi la suta….

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.