Eugen Ionescu se joaca pe Broadway

Eugen Ionescu se joaca pe Broadway

0 103

Un roman pe Broadway. Din pacate nu este vorba despre un actor, ci despre o piesa care este adaptata dupa „Regele moare” a lui Eugen Ionesco. Eugen Ionesco a scris „Regele moare” in 1962 si s-a jucat pentru prima data in 1968, la Lyceum Theatre, iar televiziunea franceza a filmat-o de doua ori, in 1978 si in 2006. Aceeasi montare se joaca pentru prima data pe Broadway si numai pana in 14 iunie, la Ethel Barrymore Theater.
Rolul principal in piesa il are actorul Geoffrey Rush, cel care a tradus el insusi aceasta varianta impreuna cu regizorul australian Neil Armfield. Spectacolul a mai fost prezentat in Belvoir St. Theatre din Sydney, in 2007. Traducerea si adaptarea lor a fost o adevarata aventura, Rush precizand ca au tradus din franceza cuvant cu cuvant si ca probabil 98% din text este original. Lucrarile absurde ale lui Ionesco, recunoscute pentru dificilele sale adaptari, sunt destul de rar acceptate de un teatru care de obicei prezinta montari comerciale. Piesele dramaturgului romano-francez au debutat pe Broadway in 1958, cu „Scaunele” si „Lectia”, iar „Regele moare” si „Rinocerii” s-au jucat in anii ‘60.
De atunci, orice spectacol Ionesco a fost o sarbatoare pentru Broadway, desi singura productie majora care a revitalizat opera dramaturgului in New York a fost in 1998, cu „Scaunele”. Unul dintre producatorii actualei piese, „Regele moare”, dar si producator la „Scaunele” in urma cu 11 ani, Stuart Thompson, crede ca reprezentatiile lui Geoffrey Rush vor duce la renasterea acestui curent, a teatrului absurd.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.