„Eu sunt prieten cu vecinii mei de etnie maghiară, dar vreau să...

„Eu sunt prieten cu vecinii mei de etnie maghiară, dar vreau să ştiu dacă şi ei sunt prieteni cu mine! Pentru că prietenie cu sens unic, nu există!”

„Transilvania (ca și alte regiuni multietnice din Europa), poate fi un unicat cum spunea la Tusnad-bai dl. Orban. „Poate ca Ardealul  are cumva o identitate mai aparte„… Dar creată și cu sabia in mână, s-au cu tragerea pe Roata impotriva țaranilor lui Horia, ori cu flinta impotriva lui Avram Iancu!
De unde, d.le Orban Viktor ai scos sute de ani, de conlocuire, de conlucrare apropiată”?  Din păcate, striviți sub cizma grofului și din postura nerecunoasterii ca „stare” si inexistentei romanilor ca natiune, desi erau majoritari in Ardeal de când e lumea. Da, de convietuire mereu conflictuală (întreținută cu rea credință) a celor trei …etnii (maghiari sași și secui!) care le-au calcat in picioare românilor structura comunitara specifică si religia, o politica de respingere dură din partea maghiarismului opresor! 

Zice dl. Orban: Ardeleanul maghiar are probabil mai multe  în comun cu ardeleanul secui, decât cu … maghiarul din Veszprém, dar mult mai mult cu cel român!” …Hait! Nu doar „ardelean” pentru că românul a fost atras empatic la fratii lor, prin legatura de sange, aici, in numar mare din toate provinciile romanesti, domnule Orban Viktor.  Asa cum zeci de mii de secui, în sec. XIX, au fugit anual in Moldova, goniti de impozitele Budapestei, de prigoana legislatiei vamale maghiare, ori de luarea cu arcanul, la oaste !! Asemenea „solilocvii” pe care vi le-au vârat sub nas consilierii, vă fac de râs. Cu tristețe o spunem: „Habar nu aveti despre Istoria Transilvaniei decât ce ati citit prin vreo carțulie de-a istoricului Istvan Horvat, care inebunise studențimea din Budapesta inainte de 1848, sustinând la cursurile ținute in marile amfiteatre ale Universitatii ca Homer, Hercule… și in general „titanii”, au fost unguri! Nu mai vorbim despre „profesor”, care avea destule „argumente” (pe care se pare, dl. Orban le-a luat in serios...), conform carora Adam si Eva, acolo in Paradis nu puteau… vorbi decat ungureste de moment ce Istvan Horvat descoperise ca si Homer fusese ungur – existau dovezi in… cursurile sale! Scrierile  individului despre stramoșii ungurilor au inebunit generații intregi, inclusiv in Ardeal. Doar cu romanii nu le-au tinut: „fugi dom’le cu ursu de-acilea”… 

Un asemenea „vizionar” pare ca este si dl. Szabo Csaba.… șeful unei reviste on-line „Corbii albi”– scrisa de jurnalisti ungurii din Cluj-Napoca, pe bani unguresti, in românește …pentu români. Și „placa” pusă este exact aceeasi cu… melodia Premierului de la Tusnad, semn ca „sursa” comuna este aceeasi.
Citiți și vă minunați: Românul ardelean are probabil mai mult în comun cu vecinul său maghiar decât cu românul din Botoșani. Mentalitatea noastră este mult mai asemănătoare decât ne putem închipui(Nu zău, adică românii sunt  1/2 unguri si ei nu au aflat?) Explicația este simplă, zice dl.Szabo: „…am trăit, am suferit, am muncit, am luptat și ne-am bucurat împreună de viață timp de vre-o 1000 de ani. Asta nu se șterge niciodată, lasă urme foarte puternice în mentalitate”. Minus acei 1000 de ani cam inventati, da, avem… încă destule impreună! Dar cum să ne „bucurăm” azi cand ungurii, sașii și secuii nici nu ii recunosteau pe romani ca natiune in Ardeal!! Deși erau majoritar, ei nu existau  ca „stare”, fiind socotiti slugi ce cei care, din postura de „stăpâni”, asumată ridicol de mii si mii de Grofi ,Contzi, Baroni, și tot felul de „grade nobiliare”, cumparate la Wiena și Budapesta. Cum sa avansezi enormitatea ca romanul din Ardeal e mai aproape de ungur, decat de botosenean?! Pe ce lume esti, Omule?

Sa mori tu, Szabo bacsiAuzi raționament de ungur „cinstit” in continuare: Oare câți suntem maghiari din Transilvania care putem să zicem că suntem “ardeleni maghiari” în loc de „maghiari ardeleni”? Oare câți sunteți voi, români ardelenicare credeți că de fapt,„în primul rând sunteti ardeleni, și după aceasta sunteti români?” Si mai departe: „Câți suntem noi, care credem că Câmpia Transilvaniei este același lucru ca și Mezőség, că nu există două istorii ale Transilvaniei, că istoria adevărată a Clujului, etc? Câți credem că reînvierea unei identități transilvane comune este mai importantăe decât naționalismele ignorante, moștenite de la părinții și bunicii noștrii? Câți suntem pregătiți la compromisuri, la empatie, la interes față de celălat pentru ca această identitate regională să aibă vre-o șansă? Câți credem că identitățile regionale, au o șansă de renaștere și în România? ”
Pai sa-i intrebam pe cei 7,5 milioane de romani din Banat si toata Transilvania, ca si pe cei 1,25 milioane de maghiari! Cum Dumnezeu sa crezi ca se mai pot „potrivi”(ca să nu zic „acomoda”) presupuse atitudini reciproce si convingeri identitare si regionaliste comune, adică o rupere a indivizilor de matca lor identitara bimilenara, de cultura și folclorul propriu de ambele parti.

Szabo bacsi, zău că asemenea sughițuri identitare, nici prostălăul ăla de Sabin Gherman nu le putea scoate din gâtlej!  Raspunsul nostru e umatorul text, primit pe email la redactie, pe care il publicam fara comentarii:

Draga maghiarule: „Eu sunt prieten cu vecinii mei de etnie maghiară, dar vreau să ştiu dacă şi ei sunt prieteni cu mine, pentru că prietenie cu sens unic, nu există!” Aceasta afirmatie ușor umoristică a făcut-o publică un parlamentar cu rădăcini și neamuri in Brașov, pe care, cu siguranta il știu majoritatea din acel oras… Dar ceea ce a spus dansul, cred ca ar trebui sa ne pună pe gânduri, atâta timp cat ei, maghiarii din România au fost de acord – sub „epitropia” ramolitului ministru al invațămantului de-acum 28 de ani, Șora Mihai, pe atunci doar un oportunist penibil, pus acolo de alt oportunist „european”, Petre Roman! Si care va ramâne in istorie, el Șora, printr-o „smecherie” jenantă, de a intra intre „curiozitățile Guiness Book”penibilul individ s-a insurat la 101 ani cu o juna …Pe bune!!  Atunci cănd romănii, in 1990 erau alungați din școlile publice ale țării (fara motiv si fără argumente, ba dimpotrivă !), El acest Mos Tăgârtză a acceptat motivele absolut artificiale inventate de catre UDMR, ca argumente etnico-pedagogice ale separarii scolilor si a gradinitelorde parca românii erau ciumați! 

O intrebare: De ce și a gradinitelor? Pentru ca acolo, în gradinițe, se puteau păstra, firesc, bazele reciproce de invățare a limbii maghiare de catre români. Căci invers …poate este mai usor, pentru că Limba Romana se presupune ca de bine de rău, trebuie sa o inveți cât de cât traind in România!!  Este parerea mea, a unui   brașovean care s-a născut și a copilărit aici, cu sași și cu maghiari laolaltă, s-a format si s-a dezvoltat aici.
Da avem case si familii aici, muncim aici ba chiar bunicul meu este la origine, maghiar! …De ce am fost inrăiți?
Atunci, când, după „separare”, mi-am condus prima oara copilul la scoala, pe strada treceau pârinîii, cu copii care mergeau spre cele 2 scoli, unii mergeau spre stanga, altii spre dreapta. Unii spre scoala romaneasca, altii spre cea ungurească… și nu se uitau unii la alții! Și durerea pe care am simtit-o ca părinte a fost că a trecut trenul peste mine, când copii nu s-au mai salutat trecand unii pe lângă alții (locuim la o casa cu curte, strada are copii și români și maghiari, și nu se mai „cunosc” intre ei). Și mă gândeam, oare asta v-a fi viitorul acestui oraș, la care nici liderii, nici edilii noștri nu s-au gandit!?
„Eu sunt tot prieten cu vecinii de etnie maghiară, dar vreau să ştiu dacă şi ei au mai ramas prieteni cu mine, pentru că prietenie cu sens unic, nu există!”
Aceasta afirmatie usor umoristica a facut-o un parlamentar cu rădăcini și neamuri in Brașov, pe care cu siguranță îl stiu majoritatea din acest oras…
Indiferent de etnia parintilor lor politicienii unguri nu trebuiau sa lase sa se ajunga la asa ceva. Este parerea mea, a unui   brasovean care s-a nascut aici si a copilarit aici – cu sasi , cu maghiari impreuna , care s-a format si a dezvoltat aici,unde avem case,prieteni maghiari si familii mixte, muncim aici… Până cand, dupa ce am depasit experienta tragica din Tg. Mures? Sa nu-mi ziceti ca…securistii au fost de vina, iar ungurii au venit cu flori…
Azi dimineata, cand mi-am condus copilul la scoala, pe strada treceau tot asa: unii mergeau spre stanga, altii spre dreaptaUnii spre scoala romaneasca, altii spre cea ungureasca… și tot nu se uitau unii la altii! Si durerea pe care am simtit-o ca parinte a fost aceeasi, cand copii nu s-au mai salutat trecand unii pe langa altii. Si ma gandeam oare asta v-a fi viitorul in Europa Centrala si in acel „Bazin Karpatic” pe care il viseaza obsedant viitorul Horthy Viktor!
Prof. Deak Andrei (al carui bunic a fost secui, nascut in Toplita si s-a declarat astfel si la ultimul recensamant)
În foto:
– Scoala generala nr 6, „Iacob Muresianu”, Brasov
– Colegiul National „Aprily Lajos” Brasov

COMENTARII

 1. Este bine sa precizam ca fara efortul disperat ,in 1990,
  al primei conduceri democratice a consiliului judetean Brasov
  actuala cladire a Scolii Iacob Muresanu , nu se ridica din uitare!
  Dar eu tot nu inteleg de ce UDMR a facut si pe Hocus-Koshuth…
  ca sa nu se infiinteze si 2 clase in maghiara la Scoala Muresanu!
  Iacob Mureseanu a fost un prieten al Comunitatii maghiare din
  Brasov. De ce nu puteau ramane si 2 clase romanesti la Aprily??

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.