Estimarile FMI pentru Romania in crestere

Estimarile FMI pentru Romania in crestere

0 91
Fondul Monetar International estimeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,6%, urmata de 2,0% in 2014, potrivit raportului World Economic Outlook publicat de Fond marti. In luna ianuarie, Liviu Voinea, ministru pentru Buget, declara ca Guvernul ia in calcul pentru 2013 o crestere economica de 1,8%, la un nivel de PIB de 629 mld lei.
Tot in ianuarie, FMI estima pentru Romania, prin vocea reprezentantului sau la Bucuresti, Erik de Vrijer, o crestere economica de 1,5% In acest raport, FMI lanseaza un semnal de alarma, la aproape cinci ani dupa inceputul crizei financiare, asupra fragmentarii in crestere a economiei mondiale, prinsa intre dinamismul tarilor emergente, rezistenta SUA si derapajul persistent al zonei euro.
 
"Sunte intr-o situatie mai buna (…) dar nu am iesit din afacere", a rezumat economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, intr-o conferinta de presa, potrivit AFP.
 
Acest tablou sumbru se traduce prin revizuirea in scadere a estimarii de crestere a PIB-ului mondial la 3,3% in acest an, fata de 3,5%, estimarea din ianuarie, potrivit raportului semestrial al Fondului. FMI se declara ingrijorat de "oboseala" legata de austeritate: "Daca o tara are posibilitatea, ar trebui sa se gandeasca ce poate face pentru a reduce ritmul asanarii bugetare astfel incat sa ramana credibila dar sa nu aiba un impact negativ asupra cererii", a apreciat economistul sef, evocand in mod specific necesitatea ca Marea Britanie sa-si revada politica de austeritate.
Si nu este singurul risc detectat de FMI. Singura regiune in recesiune din lume, Europa se desprinde din ce in ce mai mult de restul planetei, complicand cooperarea intre tari si cautarea unor solutii globale.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.