Este oficial – Județul Brașov are o nouă stemă oficială!

Este oficial – Județul Brașov are o nouă stemă oficială!

0 170

Pentru prima dată după anul 1989, Județul Brașov are o stemă oficială, aprobată de Guvernul României printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial nr. 281 din 12 aprilie 2019.
Așa cum stă bine, când conducerea județului se schimbă, din inițiativa președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, în urmă cu aproape un an s-a lansat procedura de schimbare a vechii steme
noii steme

Etapele procedurii
Documentația stemei a fost înaintată Consiliului Județean Brașov la sfârșitul lunii mai 2018, de către Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, și dr. Bogdan-Florin Popovici, șeful Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale ale României.
Apoi, planșa stemei a fost pictată de dr. Tudor-Radu Tiron, specialist în heraldică, grafician acreditat de Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române.
În urma unei dezbateri publici s-a trecut la adoptarea prin vot de către Consiliul Județean Brașov.
Propunerea de stemă a fost aprobată și definitivată în ședința Comisiei județene Brașov de analiză a propunerilor de steme, întrunită pe 31 octombrie 2018. Coordonarea a fost realizată de dr. Ileana Căzan, din cadrul Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie.
Propunerea a fost supusă probarii în Comisia Națională de Heraldică, etapă obligatorie premergatoare intrarii în ședință de guvern.
După elaborare, a fost redactat proiectul de Hotărâre de Guvern, și înaintare acestuia la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice
După adoptare de Guvernul României a fost publicată hotărârea în Monitorul Oficial nr. 281 din 12 aprilie 2019.

Stemele vechi ale județului


Declarații oficiale
„Stema simbolizează în ansamblul ei reunirea celor trei entități administrative istorice, Districtul/Județul Brașov, Districtul/Județul Făgăraș și Scaunul Rupea, în cadrul actualului județ Brașov, unde partea stângă semnifică prevalența administrativă a Brașovului de-a lungul istoriei, la care au fost atașate teritoriile simbolizate în dreapta.
Coroana regală simbolizează intrarea Brașovului în componența Statului Român și realizarea României Mari, fiind un element existent și în stema județului Brașov adoptată după anul 1921.
Cantonul superior din dreapta reprezintă Țara Făgărașului, cu stema ei tradițională stilizată, amintind prin acvila cruciată de tradiția întemeierii Țării Românești de către Negru Vodă din Făgăraș și de faptul că secole de-a rândul domnitorii Țării Românești au avut posesiuni în Țara Făgărașului.
Cantonul din dreapta jos reprezintă Ținutul Cohalmului/Scaunul Rupea, cu stema săsească stilizată, simbolizând monumentul istoric reprezentativ pentru identitatea locului și «poarta de intrare» în actualul județ Brașov. Brâul de argint reprezintă râul Olt, care parcurge toate cele trei regiuni istorice ale actualului județ Brașov”
, a explicat istoricul Nicolae Pepene, autorul conceptului stemei.

Județul Brașov are o stemă oficială
stema nouă


„Vestea aprobării stemei județului Brașov a venit, în primul rând, ca o validare tehnică a compoziției heraldice. Nu pot decât să sper că reprezentarea simbolică pe care am gândit-o să fie simțită într-adevăr ca reflectând imaginea locuitorilor județului despre ei înșiși.
Desigur că ar fi putut exista abordări sau interpretări diferite. Aceasta a fost însă perspectiva noastră, a echipei desemnate să realizeze stema, perspectivă validată tehnic de Comisia Națională de Heraldică și, iată, adoptată de Guvern.
Consider că această reprezentare heraldică este un pas înainte față de stema anterioară și ea reprezintă, coerent heraldic și neutru istoric, județul Brașov la început de secol XXI”,
a susținut dr. Bogdan-Florin Popovici.


Pentru că dezbaterea inițială nu a fost suficientă pentru cunoașterea noii steme, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, spunea că, „ne dorim ca în cel mai scurt timp s-o facem cunoscută în toate localitățile județului, iar apoi la nivel național și chiar internațional” conform unui comunicat remis de Consiliul Judeţean Braşov.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.