Esenta de vanilie asemanatoare antigelului pentru masini

Esenta de vanilie asemanatoare antigelului pentru masini

0 58

Esenta de vanilie Orlando’s nu are nimic de-a face cu un produs natural, fiind realizata exclusiv din substante chimice.
De pe eticheta aflam ca are in compozitie: aroma identic naturala, solvent propilenglicol E 1520, apa, antioxidant: BHA (butilhidroxianisol) E 320, colorant natural.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie astfel produsul analizat: “Aroma artificiala, care imita vanilia”.
Unul dintre ingredientele principale este solventul propilenglicol (E 1520) cu gust dulce, care este folosit si ca antigel.
Acesta se obtine din petrol si, pana in 2001, a fost interzis in Uniunea Europeana. Consumul ridicat duce la aparitia starilor depresive, este neurotoxic si cardiotoxic. In cazul in care intra in contact cu pielea duce la aparitia dermatitelor. Doza zilnica admisa pentru propilenglicol este cuprinsa intre 0 si 25 mg/kg corp.
E 320, butilhidroxianisol, este unul dintre cei mai periculosi conservanti folositi in industria alimentara. Alergiile si starile de somnolenta sunt cele mai usoare efecte adverse. Consumul poate duce la aparitia diferitelor tipuri de cancer, iar copiilor le poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Mai mult, are efecte estrogenice.
Produsul analizat are in compozitie si un colorant alimentar. Nu ni se spune care, desi acest lucru este cerut de legislatia in vigoare. Este important sa stim daca s-a folosit un colorant natural sau unul chimic.
Specialistul nostru spune ca nu este indicata utilizarea produsului pe post de aromatizant.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.