Eppur si muove

Eppur si muove

0 69

Nu ma refer la Galileo Galilei.Treaba lui c-a observat ca Pamantul se misca, ceea ce mai ca era sa-l omoare si doar negarea formala a descoperirii l-a salvat. Eu ma refer la societatea romaneasca: se misca si as vrea sa stiu care sunt resorturile, mai ales ar fi interesant de vazut de ce se misca economia.
Desigur ca o serie de omuleti carismatici, cu lipici la recordmanii la baut bere la halba, la babe cu priviri taioase, cu basmaua innodata exemplar sub barbie (cum sade bine femeilor serioase si cu frica lui Dumnezeu) si la tinerii vesnic speriati sa nu confiste cineva revolutia, reala sau inchipuita, portocalie de preferinta, se bat cu pumnul in piept ca au dus Romania pe culmi de glorie.
In ce ne priveste pe noi proprietarii, producatorii si beneficiarii celor mai iubiti fii ai natiei, daca ar fi sa privim in urma, adica in cei 18 ani trecuti de impuscaturile in direct, e greu sa decidem daca ridicam sau nu vreo statuie cuiva. Pentru care fapte?
Daca e sa-l luam pe Basescu, care ar fi indexul realizarilor? O functie de ministru, o functie de presedinte partid, o functie de primar, vanzarea flotei, tuns suvita, supt la licurici (eh, decat propriul deget ca liderii transilvani ai pesedeului, mai bine la licurici), bocit dupa Stolo, bocit la Muzeul Holocaustului, un discurs de Ziua Marinei, vreo 65 de vizite la podul ala de la Maracineni si o celula de criza, basca suspiciunea de complicitate la fuga pesedistului terorist (unicul, ce tara linistita!!!) Omar Haysam.
Daca ne ducem in urma spre Constantinescu, avem porecla de Tapu, Piata Universitatii, insigna de golan, oarecum meritata daca ne gandim la Tigareta, Zoe Petre, o calimara cu cerneala pe barba, apa cu galeata pana la etajul 9, fictiune cu 15.000 de specialisti, o prietenie mai noua cu Ion Iliescu si da, ar fi ceva, un proces in care il acuza pe Nita renegatul ca e famiglist …ce-o fi asa de rau sa-ti servesti famiglia?
In dreptul lui Iliescu putem bifa un zambet larg, mitinguri, flori, pupaturi, mineri, discurs ponderat (exces de zel in interpretarea constitutiei, orice i se imputa nu era de competenta presedintelui, competenta care se reducea la dialog, echilibru, consultari…), trei mandate, ei hai sa nu fim rai doar doua virgula noua, un animal ajuns primar, o sula si tovarasul (ca la Internationala Socialista) Adrian Nastase.
Petre Roman ne-a aratat un pulover si a pus REMATUL la treaba. S-a incarcat mormanul de fiare vechi, adica industria romaneasca. Care a disparut complet. Normal, dupa ce nu mai e nimic o fabrica de ace-brice si carice poate sa insemne crestere economica de 8%. Oare asta e secretul? Distrugi tot si ai o crestere relativa spectaculoasa? In politica functioneaza (adica vreau sa intreb daca vom avea aceeasi crestere daca ii casapim pe toti)?
Ori poate, indiferent de ce facem noi, se va gasi un Bechtel, un Vinci, o corporatie, vreo Nokie, care, vrem nu vrem, ne construieste autostrazi, fabrici, masini, pe banii nostri si ne face fericiti.
Acum, serios, de ce naiba se misca?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.