Energetica pe agenda CSAT in sedinta din 28 aprilie

Energetica pe agenda CSAT in sedinta din 28 aprilie

0 192

Noua strategie energetica va fi discutata in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 28 aprilie 2009, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, la aniversarea centenarului industriei de gaze naturale din Romania.
„Noua strategie energetica va fi discutata in urmatoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din 28 aprilie 2009”, a afirmat Videanu.
Ministrul Economiei, a precizat, la inceputul acestei luni, ca noua strategie vizeaza restructurarea in productia de energie, ce difera fundamental de vechea restructurare a sistemului. Aceasta are la baza trei principii, primul fiind valorificarea resurselor energetice de baza precum apa, uraniu, titei, carbune. Companiile de productie ce vor rezulta din restructurarea sistemului energetic cuprins in strategia Ministerului Economiei vor fi complet functionale la sfarsitului anului 2009, anunta atunci Videanu.
De asemenea, un alt principiu al strategiei vizeaza functionarea unei piete concurentiale, Romania fiind singura tara din Uniunea Europena care are o monoproductie (hidro, nucleara, de carbune).
Noua strategie urmareste asigurarea unei piete concurentiale reale in Romania, in care sa nu existe o parte din competitori care sa aiba avantaje mai multe.
„Restructurarea in sistemul energetic nu presupune disponibilizari, eventualele reduceri de personal putand fi decise de catre directorii companiilor din sistem”, afirma Videanu.
Strategia energetica a Romaniei, aprobata la inceputul lunii septembrie 2007, prevede infiintarea unei companii energetice nationale care sa cuprinda producatori de energie si societatile de distributie ramase in proprietatea statului.
La sfarsitul anului trecut, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a criticat intentia autoritatilor romane de a infiinta o companie energetica integrata, afirmand ca acest proiect ar putea crea „un monstru”.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.