Emisie de metan pe Marte

Emisie de metan pe Marte

0 214

Mai multe misterioase emisii sezoniere de gaz metan au fost detectate in diferite locuri la suprafata planetei Marte, emisii ce confera consistenta ipotezei ca Planeta Rosie ar fi inca activa din punct de vedere geologic si chiar ca ar putea exista o serie de procese biologice in subsolul sau, fapt ce nu exclude si posibilitatea existentei vietii, conform unui studiu publicat joi, informeaza AFP.
„Pe Pamant organismele vii produc mai mult de 90% din metanul prezent in atmosfera, restul de aproximativ 10% fiind de origine geochimica. Pe Marte, metanul ar putea reprezenta un semn al existentei unor astfel de procese geochimice sau chiar al existentei vietii”, conform autorilor acestui studiu publicat in ultimul numar al revisteio americane Science.
Volumul emisiilor de metan observate pe Marte este comparabil cu cel emis de siturile active de pe Pamant, conform coordonatorului acestui studiu, planetologul Michael Mumma, directorul Departamentului de astrobiologie din cadrul Centrului spatial Goddard al NASA.
„Originea acestor emisii de metan de pe Marte este deocamdata un mister. Varsta metanului detectat nu a putut fi inca determinata, iar originea lui ar putea fi mai veche sau recenta”, se mai precizeaza in studiu.
„Ipotezele privind presupusele origini geochimice sau biologice ale acestor emisii de gaze au fost explorate, insa nu s-a ajuns la nici un consens stiintific”, se mai precizeaza in studiu.
Aceste ipoteze sunt fundamentate pe fenomene identificate pe Pamant, unde metanul este produs in urma proceselor de topire sau comasare a magmei sau de serpentinizare bazaltica (transformarea in serpentin a rocilor sau mineralelor bogate in magneziu), sau este produs de actiunea bacteriilor.
Michael Mumma si echipa sa au folosit spectrometrele in infrarosu de la trei telescoape terestre pentru a observa aproximativ 90% din suprafata lui Marte, timp de 3 ani martieni (sapte ani pamanteni). Una dintre primele lor observatii, realizata in 2003, a surprins o emisie de 19.000 de tone de metan in atmosfera Planetei Rosii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.