Emil Boc nu serveste Codul Educatiei

Emil Boc nu serveste Codul Educatiei

0 198

Premierul Emil Boc sustine ca a facut, timp de o saptamana, o analiza personala asupra Codului Educatiei si a ajuns la concluzia ca unele prevederi continute de acesta nu respecta nici programul de guvernare a coalitiei PDL-PSD si nici Pactul National pentru Educatie. De aceea, in sedinta Guvernului de miercuri, s-a decis ca la proiectul de lege sa lucreze atat ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, cat si Mircea Miclea, presedintele comisiei prezidentiale care, la randul ei, vine cu un alt pachet legislativ.
Cei doi vor lucra in cadrul unei comisii coordonate chiar de premier. „Am decis sa propun o comisie care sa aduca la aceeasi masa pe cei doi care pot veni cu expertii pe care ii considera de cuviinta”, a afirmat Emil Boc.
Practic, prin aceasta comisie vor fi reunite solutiile Codului Educatiei si ale Comisiei Miclea, in acord cu Pactul pentru Educatie.
Aceasta decizie a fost luata dupa ce, timp de doua zile, Codul Andronescu si Pachetul Miclea au fost dezbatute la Palatul Parlamentului.

Codul Andronescu vs Pactul National pentru Educatie
Emil Boc sustine ca nu este partizanul niciunui pachet legislativ, insa considera ca proiectul echipei conduse de Ecaterina Andronescu nu respecta anumite prevederi din Programul de Guvernare si din Pactul National pentru Educatie. Premierul a dat exemplu a patru nereguli.
Prima dintre ele se refera la depolitizarea din invatamant. Pactul National pentru Educatie prevede garantarea depolitizarii managementului, fapt care nu este respectat de Codul Andronescu potrivit caruia directorii pot avea apartenenta politica si pot fi pusi in functie de inspectorii generali care sunt, la randul lor, numiti pe criterii politice.
Premierul mai este nemultumit si de faptul ca in Cod nu este prevazuta asigurarea ierarhizarii universitatilor, asa cum s-a stabilit in Pact. Alta neconcordanat este ca proiectul de lege prevede ca resursa umana sa fie gestionata de ministere, si nu de scoli, fapt care contrazice descentralizarea stabilita in Pactul National. De asemenea, proiectul de lege nu face nicio referire la stimularea educatiei permanente, fapt stabilit in pact.
Emil Boc sustine ca ideea infiintarii unei astfel de comisii „a stat pe buzele majoritatii celor care au participat la dezbaterea din Camera Deputatilor”.
Premierul considera ca legile Educatiei trebuie sa respecte atat Parteneriatul pentru Romania, semnat de PSD si PDL, cat si programul de guvernare si Pactul pentru Educatie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.