Eliminarea cotelor de lapte ii duce la faliment pe micii fermieri

Eliminarea cotelor de lapte ii duce la faliment pe micii fermieri

0 518

Desi unii crescatori de vite au ajuns sa-si vanda laptele chiar si cu 50 de bani litrul, Guvernul nu a decis sa-i sprijine cu subventii sau alte masuri de ajutorare. Cabinetul Ponta sustine,

Desi unii crescatori de vite au ajuns sa-si vanda laptele chiar si cu 50 de bani litrul, Guvernul nu a decis sa-i sprijine cu subventii sau alte masuri de ajutorare. Cabinetul Ponta sustine, in schimb, categorii reduse de agricultori, cum ar fi cei ce practica agricultura ecologica sau din sectorul vitivinicol.

De la 1 aprilie, Uniunea Europeana a eliminat sistemul cotelor de lapte, Romania devenind astfel o piata foarte buna pentru producatorii europeni cu supraproductie. Mii de mici fermieri sunt amenintati insa de faliment.

La Brasov sunt inregistrati peste 5300 de fermieri inregistrati, iar multi din ei sunt pe pierdere. Deputatul liberal Mihai Dontu spune ca a avut numeroase discutii cu fermierii din zona Rupea, care sunt total nemultumiti de eliminarea cotelor de lapte. Marii procesatori isi aduc din exterior, isi importa laptele din Ungaria, Polonia, unde sunt subventii si supraproductie.vaca elvetia1

Situatia crescatorilor de animale a fost comunicata parlamentarilor de catre deputatul brasovean Mihai Dontu. In sedinta de Guvern de miercuri au fost adoptat trei proiecte prin care se acorda ajutoare de minimis pentru agricultura ecologica si pentru sectorul vitivinicol, desi prioritatile guvernantilor ar trebui sa fie altele, crede deputatul liberal Dontu.

Cu o subventie de doar 12 bani pe litru de lapte, multi fermieri au ajuns sa-si arunce laptele la canal sau sa-si hraneasca animalele din gospodarie cu laptele produs.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.