Elena Udrea la tranta cu evaziunea din turism

Elena Udrea la tranta cu evaziunea din turism

0 85

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a anuntat vineri ca va initia o campanie ampla pentru a scoate la suprafata fenomenul evaziunii fiscale din structurile de cazare si din alimentatia publica. Elena Udrea a afirmat, intr-o conferinta de presa la Mamaia, dupa deschiderea Bursei de Turism, ca evaziunea fiscala in turism si serviciile de alimentatie poate fi estimata undeva la 40 %.
„Legat de succesul sezonului estival 2010 am o nelamurire, dar cu siguranta vom gasi solutia pe viitor sa nu mai apara astfel de contraziceri. Spre exemplu, IPJ Constanta da cifre oficiale ce arata o crestere de 5 % in structurile de cazare, iar hotelierii dau o scadere de 15,5 %. Noi avem un proiect pe care il vom implementa in turism, care ne va ajuta sa realizam o statistica reala si aproape concomitenta, online. Putem evidentia numarul exact de turisti care se cazeaza in Romania cu ajutorul unui soft pe care dorim sa-l implementam la nivelul unitatilor de cazare din orice categorie si care ne va ajuta pe de o parte sa combatem turismul la negru, iar pe de alta parte sa avem statistici exacte. Sa nu ne contrazicem intre statisticele operatorilor de turism si ale oficialitatilor, ale IPJ” – a precizat Udrea.
In opinia ministrului de resort evaziunea se manifesta in doua moduri, pe de o parte fiind cei care nu inregistreaza toti turistii cazati, iar pe de alta parte cei care cazeaza turisti, dar nu-si declara activitatea.
„Fenomenul evaziunii fiscale in turism se manifesta in doua feluri. Sunt cei care isi declara activitatea de turism, dar nu inregistreaza toti turistii si asa se face ca de multe ori dupa ce vedem toata vara ca litoralul este foarte plin, pe urma aflam ca, de fapt, a avut scadere. A doua modalitate genereaza un fenomen mai amplu, in care nu se declara activitatea de turism in anumite structuri de cazare si mai ales acest lucru se intampla in agroturism, in zona rurala, in zona pensiunilor turistice, insa cumulat fenomenul este la aproximativ 40 % din ceea ce inseamna turismul romanesc”, a declarat Udrea.

Udrea a precizat ca va fi realizat un protocol cu Inspectorul General al Politiei, cu reprezentantii Ministerului Finantelor, iar peste doua saptamani vor incepe controalele in statiuni si in unitatile de cazare, urmand sa fie realizate echipe mixte cu reprezentanti ai administratiei publice locale, la aceste controale putand sa participe si reprezentanti ai asociatiilor de turism. Aceasta campanie, care face parte din actiunea de combatere a evaziunii fiscale din Romania, se va derula pe o perioada de sase luni.

Ministrul a mentionat ca pentru identificarea evazionistilor se intentioneaza chiar realizarea unor flagrante cu turisti dispusi sa colaboreze in acest sens.
„O solutie poate fi aceea de flagrant, cu turisti care sa fie de acord sa declare faptul ca nu li s-a taiat factura si sunt foarte multi care ne semnaleaza noua, la minister, faptul ca in vacante nu li se taie factura. Sau poate fi aceea in care reprezentanti ai ministerului merg sa se cazeze si in felul acesta vor constata ca respectiva unitate de cazare, respectiva locatie, este, de fapt, unitate de cazare numai ca lucreaza fara sa-si declare activitatea”, a conchis Elena Udrea.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.