Elena, dupa 20 de ani de audieri

Elena, dupa 20 de ani de audieri

0 192

„Nu raspund decat in fata Marii Adunari Nationale!”, zise Elena, invesmantata intr-o linie vestimentara de firma, cu o aroganta irigata de ura, topenie si manie gatuita, ca o pasare de prada batrana incoltita de un stol de vrabii nervoase. Plus o stropseala isterica, agitand o mana costeliva, acompaniata de o voce pitigaiat-veninoasa: „Dovada! Dovada!”. La 20 de ani de la proba de sfidare televizata a natiei de catre cea mai puternica femeie din Romania, sceneta se joaca dupa alte indicatii regizorale, cu un garderob infinit mai subtil, dar esenta interpretarii ramane aceeasi. Elena, cea mai puternica femeie din Romania, vine in fata poporului opozant (deghizat in comisie parlamentara de ancheta), joaca partitura vrabiutei harnice si ocupate, atacata de un stol de hultani cam batraiori si cam nepriceputi. Vestimentatie impecabila, aroganta fina, in ton cu parfumul, siguranta sustinuta de un tupeu calit in afaceri grele si profitabile.
De parca mai avea nevoie de ceva la capitolul avere, Elena vine imbogatita si de invataturile cazului Ridzi, in care eroina principala a facut imprudenta sa sfideze stupid invitatiile la audieri pana cand probele stranse impotriva ei au ingropat-o definitiv. Elena, in schimb, si-a gasit in agenda incarcata fix 10 minute de respectare a legii, timpul necesar sa le recite dusmanilor in fata discursul pregatit dinainte, scris cu nerv si inspiratie.
La 20 de ani de la interpretarea care i-a fost fatala unei Elene, fatala este chiar Elena. A carei interpretare risca sa fie letala comisiei amenintate de dizolvare, daca umorile Parlamentului se vor agita in favoarea Elenei Udrea.
Cat despre tipatul sexagenar-vulgar „Dovada! Dovada!”, va fi greu ca regizorul sa-l puna in gura Elenei Udrea. Din cel putin doua motive. Elena a dovedit deja cu prisosinta, inca de cand ii procura presedintelui biletele incriminatoare pentru adversari, ca ea interpreteaza mult mai bine replica la solicitarea unei dovezi. Al doilea este ca in sanul comisiei de ancheta exista deja un personaj care pare ca s-a pregatit toata viata sa joace la batranete rolul Elenei Ceausescu. S-a uitat cineva mai atent la duduia Aura Vasilescu de la PSD?

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.