El Pais: Romania este aproape de faliment

El Pais: Romania este aproape de faliment

0 92

Romania, a doua tara cea mai saraca din Europa, a intrat intr-o mare bulversare. Dupa ani de crestere economica si consum frenetic, economia a scazut cu 7% in 2009, iar Guvernul a apelat la FMI si UE pentru a evita falimentul, scrie cotidianul El Pais.
Avand FMI in coaste, Romania a scazut in luna iulie cu 25% salariile bugetarilor (exista 1,3 milioane mai mult decat sub dictatura lui Nicolae Ceausescu) si a redus cu 15% mai multe ajutoare sociale. De asemenea, Guvernul a incercat sa reduca pensiile, dar Curtea Constitutionala a declarat masura neconstitutionala. A urmat cresterea TVA cu cinci puncte, la 25%. (n.r. 24%)
Reforma sistemului de pensii (incepand de saptamana viitoare, fosti deputati, diplomati si alti oficiali in functie isi vor vedea veniturile reduse chiar de 10 de ori) si achitarea celor 1900 de milioane, datoria statului catre intreprinderile private sunt obligatiile pe care Guvernul trebuie sa le indeplineasca in acesta luna la cererea FMI care a platit deja 13.000 de milioane de euro. Concedierea in masa a bugetarilor este pe masa (se vehiculeaza o cifra de 200.000).
Analistii spun ca un alt punct cheie este ca statul sa cheltuie banii eficient. Romania, la egalitate cu Bulgaria si Grecia, drept campion al coruptiei in UE, potrivit Transparency International, are o „foarte buna legislatie anticoruptie” care insa nu se aplica deoarece UE nu exercita un control strict, spune Elena Calistru de la aceasta organizatie.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.