Eficienta Vitaminei D impotriva maladiei Parkinson

Eficienta Vitaminei D impotriva maladiei Parkinson

0 86

Persoanele care au un nivel ridicat de vitamina D in sange prezinta un nivel de risc mai scazut de imbolnavire de Parkinson, conform unui studiu finlandez publicat in Statele Unite ale Americii. Vitamina D este deja cunoscuta pentru rolul cheie pe care-l indeplineste in ceea ce priveste sanatatea sistemului osos. De asemenea, vitamina D poate scadea riscul de cancer sau de imbolnavire de anumite maladii cardiovasculare si de diabet la adulti, conform autorilor studiului publicat in ultimul numar al revistei Archives of Neurology.
Cercetatorii finlandezi au pornit de la ipoteza ca maladia Parkinson, o boala neurologica cronica ce afecteaza sistemul nervos central, provocand dificultati motorii si avand o evolutie progresiva, ar putea fi provocata de o insuficienta cronica de vitamina D in organism, ce atrage importante pierderi neuronale la nivelul creierului in cazul neuronilor care sintetizeaza dopamina (neurotransmitator).
Pentru a verifica aceasta ipoteza, coordonatorul studiului, Dr Paul Knekt de la Institutul National finlandez de Sanatate de la Helsinki, a studiat 3.173 de voluntari, barbati si femei din Finlanda cu varsta cuprinsa intre 50 si 79 de ani, care nu sufereau de Parkinson la inceputul acestui studiu, intre anii 1978 si 1980.
Participantii la studiu au completat un chestionar si au raspuns la o serie de intrebari cu privire la starea lor de sanatate si la mediul socio-economic din care provin. Apoi ei au fost supusi unor examene medicale si li s-au luat mostre de sange pentru a fi determinat nivelul de vitamina D din organism.
In perioada de 29 de ani ce a urmat, pana in 2007, 50 dintre participantii la studiu s-au imbolnavi de Parkinson. Dupa eliminarea altor factori, printre care activitatea fizica si indicele masei corporale, cercetatorii au constat ca cei 25% dintre subiecti care avea niveluri mai ridicate de vitamina D in organism intampinau un risc cu 67% mai redus de imbolnavire de Parkinson, comparativ cu cei 25% cu cele mai mici niveluri de vitamina D in organism.
Acest studiu a fost realizat in Finlanda, tara unde expunerea populatiei la razele Soarelui (care activeaza sinteza vitaminei D in organism) este foarte redusa in conditiile situarii in emisfera nordica. Din acest motiv, conform cercetatorilor, finlandezii au de obicei carente cronice de vitamina D in organism, nivelul acestei vitamine fiind de obicei cu 50% mai mic decat cel recomandat, de 75-80 nanomoli.
„Rezultatele noastre confirma ipoteza ca deficienta de vitamina D duce la o crestere a riscului de imbolnavire de Parkinson”, sustin cercetatorii finlandezi.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.