Efectul majorarii TVA asupra inflatiei

Efectul majorarii TVA asupra inflatiei

0 274

Efectul maximal al majorarii TVA de la 19 la 24 la suta asupra inflatiei va fi de 3,9 la suta, iar calculul artimetic pur indica un efect de 4,2 la suta, a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Proiectia de inflatie a BNR pentru 2010 este de 7,8 la suta, urmand ca in 2011 rata anuala a inflatiei sa se situeze la 3,1 la suta.
Isarescu a explicat ca in trimestrul III 2010, inflatia anualizata va urca la opt la suta, urmand sa coboare in trimestrul IV, iar in decembrie rata anuala sa se situeze la 7,8 la suta.
Efectul probabil de runda intai al majorarii TVA asupra preturilor de consum va fi de 2,9 la suta, transmiterea majorarii de cinci puncte procentuale a cotei de TVA asupra indicelui preturilor de consum fiind de 75 la suta, a precizat Isarescu.
Impactul va fi atenuat de deficitul pronuntat de cerere, de faptul ca piata taraneasca este nefiscalizata, iar pentru circa noua la suta din produsele din ,,cosul de consum’, TVA ramane nemodificata la 9 si respectiv zero la suta.
BNR anticipeaza ca efectele de runda a doua ale majorarii TVA asupra inflatiei vor fi modeste.
Impactul majorarii TVA asupra nivelului preturilor este permanent, dar asupra inflatiei este temporar, a precizat guvernatorul Isarescu.
Majorarea TVA afecteaza rata trimestriala a inflatiei doar in trimestrul in care se incorporeaza in preturi noua cota de TVA, iar rata anuala, pe parcursul a patru trimestre, pana la disparitia efectului de baza, a adaugat oficialul BNR.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.