Efectele secundare ale medicamentelor tinute sub SECRET!

Efectele secundare ale medicamentelor tinute sub SECRET!

0 137

In credibil – institutii europene si guverne tin secrete rapoartele privind efectele secundare ale medicamentelor. Desi reactiile adverse la medicamente reprezinta o cauza majora de deces in spitale, agentiile europene si guvernele nationale au tinut secrete rapoartele companiilor farmaceutice privind efectele secundare ale unor tratamente. Presa europeana a intrat in posesia unor documente care arata ca institutii ale statului si organizatii profesionale ascund unele rapoarte privind experienta cu unele tratamente.
Companiile farmaceutice trimit periodic autoritatilor nationale din domeniul sanatatii si Agentiei Europene pentru Medicamente, cu sediul la Londra, rapoarte privind efectele secundare ale medicamentelor, dar acestea au regim secret, desi contin informatii importante pentru utilizatori si pentru medici, semnaleaza EU Observer. Un astfel de raport indica faptul ca medici din mai multe tari europene suspecteaza ca un tratament medicamentos impotriva cosurilor are ca efect secundar cresterea tendintelor suicidare in randul adolescentilor sau ca un produs recomandat in dietele de slabit ar putea provoca atacuri cerebrale.
Invocand legislatia referitoare la dreptul de informare, o echipa de jurnalisti din Olanda, Danemarca si Belgia au cerut acces partial la aceste documente in care sexul, varsta si tara de origine a pacientilor sunt cenzurate. Publicatiile au postat pe internet informatiile, dupa ce Comisia Europeana a decis sa amane publicarea unui nou pachet de reglementari pentru producatorii de medicamente. Nici noile reglementari nu cer ca rapoartele privind efectele secundare sa fie publicate.
Reactionand la publicarea unui raport, in 2007, compania Roche a amenintat ca va da in judecata statul danez daca dezvaluirile vor dauna intereselor sale. Argumentul Roche a fost ca informatiile ar putea fi interpretate gresit de catre nespecialisti, idee la care subscrie si Federatia Europeana a Companiilor Farmaceutice si a Asociatiilor de profil.
Pe de alta parte, alti specialisti considera ca pastrarea secreta a rapoartelor privind efectele secundare are ca motivatie grija pentru cotatia bursiera a companiilor farmaceutice. Oricum la nivel european si mondial are loc o intreaga dezbatere daca aceste rapoarte ar trebui facute publice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.