Educatie precara, rezultate dezastruose

Educatie precara, rezultate dezastruose

0 91

Aceasta este situatia in ce priveste viata sexuala a tinerilor – este vorba de cei pana in 18 ani,ba poate chiar si pana in 20 – din tara noastra la ora actuala. Astfel Romania a ajuns pe locul doi in ce priveste nasterile la minore si locul trei la avorturi, efect neplacut al unor cauze prea putin cercetate pentru a li se gasi leacul.
Ce poti comenta cand apar in statistici peste 29.000 de mame minore,dintre care mai mult de 500 sub 15 ani?Ca sa nu mai vorbim de intreruperile de sarcina la o varsta tot mai frageda,ceea ce implica si inceperea vietii sexuale mult mai devreme decat se intampla pana mai anii trecuti,ca doar nu or exista atatea duhuri sfinte cu care copilele de 11-12 ani sa „purceada grele”.
Si toate acestea doar pentru faptul ca, in ce priveste educatia sexuala, am facut pasi inapoi, in loc sa luam exemplu unor tari cu civilizatie mai ridicata. Caci singurele sursa de informare pentru adolescenti sunt instinctul, filmuletele de dupa douasprezece noaptea sau DVD-uri porno si ce mai afla de pe la colegi mai mai ori prieteni. In rest,pauza mare la scoala si in familie, probabil cu mici exceptii.
Ce a dus la aceasta stare de lucruri?
In primul rand graba cu care ne petrecem viata, in goana dupa acumulari pentru ziua de azi si de maine, si in care spiritul este bagat la lada cu deseuri nerefolosibile. Caci prin spirit iti educi trupul, nu numai in privinta problemelor sexuale, ci si a celorlalte intalnite in cursul existentei. Dar cand scoala se face in dorul lelii,cand acasa parintii nu tin o mai intima legatura cu odraslele – motivele sunt multiple si nu le insir acuma; fiecare cititor-parinte le poate gasi in el insusi – cand mass-media vizuala, in goana dupa rating, sloboada de sub capac idiotenii,inclusiv in cadrul emisiunilor politico-economice,la ce te mai poti astepta?Oamenii se izoleaza tot mai mult intr-o opera de trei parale si-i doare-n cot de cel de alaturi si chiar de odraslele zamislite de ei si aflate la cea mai dificila varsta din intreaga existenta, cand ti se pare ca poti zbura si fara aripi si te lasi usor, chiar prea usor in context,dus de val.
Urmarile se cunosc: copii nedoriti nascuti din parinti-copii, traumatizare prin lovirea, prea brutala si pe nepregatite, de pragul de sus, in multe cazuri tentative si chiar sinucideri. Si mari necazuri, urmare in toate aceste imprejurari, prin familii si printre apropiati.
Un ultim caz este cel al brasovencei de 18 ani, care, gravida in luna a saptea si parasita de iubit cand acesta a aflat ca ea este insarcinata,si ca urmare a unei discutii intr-un bar unde nici tanara nu a stat sa priveasca peretii,ea s-a dus si s-a aruncat de la etajul opt al blocului in care locuia. Totul s-a petrecut ieri dimineata,tanara fiind transportata de urgenta la spital, unde a decedat la scurt timp, curmand doua vieti si nenoroc ind psihic inca alte cateva.
Sunt dureroase asemenea intamplari si ele ar trebui sa de mult mai mult de gandit decat convocarea unor „specialisti” in fata camerelor de luat vederi, care,chiar daca incearca sa-si castige cinstit banul, nu vin niciodata cu solutii viabile si dezbat problema in asa fel incat in urmatoarele minute nici nu mai stii despre ce a fost vorba.
Factorii de raspundere sunt obligati – nu exagerez – sa introduca cat mai grabnic orele de educatie sexuala in scoli si cel putin de la clasa a patra, daca nu chiar mai devreme, prevenind astfel „meditatiile” de la coltul blocului, in contextul in care copiii se maturizeaza,cel putin fizic, mult mai repede ca intr-un trecut nu prea indepartat.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.