Educatia inovativa – o sansa reala pentru tineri

Educatia inovativa – o sansa reala pentru tineri

0 707

Este tema Conferintei Internationale de la Brasov, care a adunat specialisti din Brasov, Norvegia, Olanda, si Polonia. Subiectele trateaza relatia dintre angajatori si programele de studiu urmate de absolventi, care nu sunt intotdeauna compatibile. La Brasov, un model este Scoala Profesionala Kronstadt, unde tinerii invata teorie, dar fac si practica necesara

Este tema Conferintei Internationale de la Brasov, care a adunat specialisti din Brasov, Norvegia, Olanda, si Polonia. Subiectele trateaza relatia dintre angajatori si programele de studiu urmate de absolventi, care nu sunt intotdeauna compatibile. La Brasov, un model este Scoala Profesionala Kronstadt, unde tinerii invata teorie, dar fac si practica necesara.

Educatia de nivel liceal si universitar trebuie completate cu practica sau activitati menite sa-i ajute pe absolventi sa se angajeze. Pe parcursul a doua zile, specialisti brasoveni, olandezi, polonezi sau norvegieni vor sustine prelegeri la Aula Universitatii ”Transilvania”, unde vor fi analizate oportunitatile tinerilor. Acestia vor vizita si Institutul de Cercetare Dezvoltare al Universitatii „Transilvania” sau Scoala Profesionala Kronstadt, data ca exemplu de buna practica pentru judetul Brasov. Profesorii unitatii de invatamant au participat de curand la un training in Germania, care va asigura o calitate si mai buna a sistemului de predare.

Sporirea angajabilitatii absolventilor este obiectivul tuturor universitatilor deoarece reflecta calitatea programelor de studii. Universitatile sunt furnizori de servicii educationale aflate in competitie iar programele de studii necesita schimbari permanente. La Universitatea Transilvania se evidentiaza un proiect al studentilor de la Facultatea de Psihologie, care identifica, in calitate de traineri, nevoile de cariera ale tinerilor si sustin module de formare.

Specialistii straini au venit la Brasov sa afle cum se relationeaza universitatea la agentii economici, care vor fi viitorii angajatori ai absolventilor.studenti2

Dag Ronning, presedinte Hedmark Norvegia, se arata foarte interesat de interventiile in educatie din Romania. „La prima vedere avem aceleasi obiective, ne dorim ca absolventii sa isi gaseasca joburi pe masura studiilor. In Norvegia cea mai mare parte a joburilor sunt in domeniul IT, petrolier sau pescuit, industria pierzand foarte mult teren in ultimul timp”.

Peste 40 de reprezentanti ai Comisiei de Cultura, Educatie, Tineret si Cooperare Internationala din cadrul Adunarii Regiunilor Europene, ai administratiei judetene si locale, ai invatamantului liceal si universitar din tara participa la reuniune.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.