EDUCAȚIA este o bătălie pe franciza lichidării României!!!

EDUCAȚIA este o bătălie pe franciza lichidării României!!!

0 164

Andrei Marga, sprijinit din motive de solidaritate locală și, probabil, de veche prietenie de anumiți oameni de presă, a lansat ideea cu ”prostocrația”. O fi. Dar starea școlii românești nu e doar un rezultat al prostocrației. Nu toți care au făcut reforma au fost proști. Unii au fost inteligenți și ticăloși.
A pune starea școlii românești tot în cârca ”prostiei românilor” sună a diversiune.
* Andrei Marga însuși e un om a cărui contribuție la reforma ”structurală și sistemică” a școlii românești, adică acea reformă care a distrus-o, nu poate fi pusă nici la îndoială și nici pe seama prostiei.
* Într-un recent, foarte bun, interviu realizat de Răzvan Dumitrescu, dl Marga face niște declarații stupefiante, care confirmă ce am scris în ”Deșcolarizarea României” și care pot să ne dea și indicii asupra motivelor pentru care presa mare tace în privința cărții și, de fapt, a fenomenului.
* Iată ce declară dl Marga începând cu minutul 2 al emisiunii: ”...sistemul nostru, un sistem care la nivelul anului 2000 era competitiv cu Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, Croația, deci țări care făcuseră și ele reformă în educație. Atunci sistemul nostru era socotit chiar un pic în față și, într-adevăr, se și pot vedea documentele internaționale, era. Între timp, sistemul nostru a pierdut enorm, pe când celelalte au mers înainte.”
Astăzi singura soluție este reforma, după părerea mea, adică orice ameliorare, orice cârpeală nu mai dă rezultate. Trebuie o reformă. Ce înseamnă aceasta? Trebuie regândit întregul sistem.”
”…dacă cineva are timp să se uite, acel curriculum pe care noi l-am aplicat în 98 în România și care a fost o inovație internațională, Banca Mondială l-a dat ca exemplu, acel curriculum permitea această flexibilitate”

”În 1997 am preluat Ministerul Educației chemat să fac reformă și m-am angajat cu tot elanul. Înainte, cam cinci ani, nu numai eu, mulți am publicat texte în care am testat diferitele idei, diferitele ipoteze, diferite concepte de reformă. La București, înainte de a veni eu, era deja angajat un program de reformă a preuniversitarului care a însemnat pregătirea a cam 2.500 de oameni care să priceapă despre ce-i vorba în sistem și apoi s-a început multiplicarea la nivelul de 200.000 de profesori din licee și școli generale.
Deci cum să zic, reforma trebuie, unu, gândită bine, doi, gândită de specialiști și, trei, apoi, concretizată într-un program de reformă”.(https://www.youtube.com/watch?v=uuM9PCtF3ME)

* Deci sistemul românesc a ajuns unde a ajuns tocmai pentru că a făcut reforma (descompunerea școlii) mai repede și mai cu spor decât celelalte state din zonă.
Așa cum am arătat în ”Deșcolarizarea”, se mira și Banca Mondială ce multă reformă la hectar realiza România.
Reforma s-a făcut fără mandat popular, democratic, ci doar ca operațiune de comando a experților, care au răpit școala românească. Modelul de reformă la care s-au oprit a fost cel comandat de finanțator, adică de BM.
* Acum se bat din nou pe franciza reformei. Nu vor să restaureze școala. Politica românească a ultimilor 30 de ani nu a constat din confruntări de alternative, ci din confruntări de grupări care să pună în practică singura direcție dictată de sus. E o bătălie pe franciza lichidării României.
Cine o lichidează/privatizează/defrișează își trage și el un ce profit. Nu există alternativă a rezistenței și construcției naționale.

*PS.
De altfel, cine vrea să înțeleagă mai multe poate să parcurgă și materialul de mai jos: https://www.cotidianul.ro/nevoia-conectarii-mediului…/. Am scris despre aceste lucruri și în Deșcolarizarea…, situația e gravă. Opoziția e simbolică.

Mircea Platon
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.