Educatia atenueaza efectele maladiei Alzheimer

Educatia atenueaza efectele maladiei Alzheimer

0 129

Tomografiile efectuate asupra unor pacienti care sufera de maladia Alzheimer au relevat faptul ca un nivel superior de educatie protejeaza pacientii impotriva acestei forme comune de dementa, potrivit unui studiu publicat luni in jurnalul Archives of Neurology.
Persoanele cu un nivel de educatie superior s-au descurcat mai bine la testele de memorie si la cele de rezolvare a unor probleme matematice, cu toate ca zonele din creierul lor afectate de maladia Alzheimer erau la fel de intinse ca si cele ale celorlalti pacienti.
Cercetatorii au demonstrat, pe parcursul unor analize anterioare, ca mai multi ani de scoala fata de nivelul mediu de educatie pot contribui la intarzierea aparitiei pierderilor de memorie asociate cu maladia Alzheimer.
In noul studiu, echipa condusa de Catherine Roe de la Washington School of Medicine din St. Louis a efectuat tomografii cu emisii pozitronice (PET).
Cercetatorii au scanat creierele a 37 de persoane care sufera de Alzheimer si a 161 de persoane care nu sufera de aceasta maladie.
Tomografiile determina cantitatea de placi neuronale, depozite compuse din fragmente de proteine, care formeaza legaturile intre celulele nervoase din creier.
Pentru persoanele cu un numar mic de astfel de placi, nivelul de educatie nu a avut nicio legatura cu rezultatele de la testele cognitive.
Pentru pacientii care prezinta aceste placi neuronale, performantele de la teste au fost direct proportionale cu nivelul de educatie si de scolarizare.
„Cu cat esti mai educat, cu atat vei putea sa te descurci cu aceste placi neuronale din creier, fara sa prezinti simptome de dementa”, a declarat Roe.
Studiul indica faptul ca persoanele care au un nivel de educatie ridicat poseda si o „rezerva cognitiva” mai mare – capacitatea creierului de a functiona in ciuda degradarilor suferite.
In prezent, aproximativ 5,2 milioane de persoane sufera de maladia Alzheimer in Statele Unite, potrivit Alzheimer’s Association.
Specialistii se asteapta ca numarul acestora sa creasca, datorita procesului de imbatranire a populatiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.