Editurile cer re-evaluarea manualelor scolare

Editurile cer re-evaluarea manualelor scolare

0 80

Editurile din Romania s-au reunit la Brasov pentru a discuta problema manualelor scolare. Principala problema a acestora este evaluarea manualelor dupa criteriul pret, fapt total nerelevant in cadrul licitatiilor. „Credem ca acest criteriu trebuie eliminat sau macar importanta lui sa nu poata influenta decisiv rezultatul evaluarii si licitatiei“, a spus Mihai Penescu, presedintele Uniunii Editorilor.


De asemenea, ei si-au exprimat in unanimitate deacordul cu privire la centralizarea achizitionarii de manuale. Sumele alocate de minister pentru acestea sunt extrem de constrangatoare in aceasta privinta. „La minister se vorbe?te acum de o propunere prin care elevilor le vor fi acordate, la fiecare inceput de an scolar, vouchere cu anumite sume, acestea fiind destinate achizitionarii de manuale. O alta varianta ce se discuta este cea in care sumele vor fi alocate scolilor, urmand ca acestea sa se ocupe cu achizitia manualelor. Deocamdata nu este nimic decis“, a precizat Sorin Spineanu Dobrota, seful serviciului Manuale din cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP).


In concluzie, reprezentantii editurilor au facut urmatoarea cerere pe care o vor inainta MECT: „Solicitam separarea evaluarii de continut a manualelor de evaluarea de pret. […] Un lucru foarte important pe care il dorim este dimensionarea bugetului destinat achizi?iei de carte scolara, in asa fel incat pretul acestora sa se apropie de nivelul european, ceea ce ar elimina pierderile pe care acum trebuie sa le suporte editorul. Nu in ultimul rand, solicitam achizitia unui numar din toate manualele aprobate pentru bibliotecile scolare, astfel incat profesorii si elevii sa aiba acces la toate aceste manuale alternative“.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.