Economisiti energie si banii dvs.! (2)

Economisiti energie si banii dvs.! (2)

0 179

Apa
• Faceti dus in loc de baie. O cada plina are nevoie de 3 pana la 4 ori mai multa apa decat un dus placut.
• Limitati temperatura apei calde. O temperatura de 60? C este suficienta pentru apa calda. Prin aceasta se diminueaza pericolul de calcificare.
• Instalati reductoare de debit. Acestea pot fi montate inaintea robinetelor de apa sau ca parte intermediara a unei armaturi.
• Un sigur robinet de apa care picura risipeste intr-o luna 170 litri de apa.
• Armaturile si robinetele trebuie din aceasta cauza sa fie intotdeauna bine inchise.
• Daca aveti un rezervor de apa calda, picurarea robinetului duce la consum inutil de energie.

Incalzirea
In gospodarie costurile de incalzire pot fi reduse fara a renunta la confort prin masuri simple si schimbarea obiceiurilor in ceea ce priveste consumul de energie.
• Potriviti temperatura camerei. Coborarea temperaturii camerei cu 1º C aduce o economie a costurilor de energie de 6%.
• Inchideti incalzirea in timpul noptii si cand lipsiti de acasa mai mult timp.
• Aerisiti locuinta de 3 ori pe zi cate 5 minute. In acest timp inchideti corpurile de incalzit.
• Aerisiti corpurile de incalzit in mod regulat. Aerul in circuitul de incalzire poate creste costurile de incalzire cu pana la 15%.
• Nu ziditi corpurile de incalzire si potriviti lungimea mastilor.
• Trageti jaluzelele sau draperiile in timpul noptii.
• Reglati temperatura la corpurile de incalzit in mod individual prin ventile cu termostat.
• Potriviti temperatura cu utilizarea camerei.
• Nisele corpurilor de incalzit sunt adesea prost izolate– o izolare ulterioara (cu folie pentru corpul de incalzit) este eficienta si usor de aplicat reflectand caldura in camera.
In anumite conditii este rentabila schimbarea instalatiei de incalzire.
Avand o eficienta sporita, instalatiile moderne de incalzit protejeaza atat mediul cat si buzunarul dvs.
Consumul de energie in gospodarii se datoreaza in mare parte producerii de caldura si apa calda. Cea mai mare parte a necesa-rului de energie este din aceasta cauza dependent de temperatura exterioara.
Printr-o buna izolatie termica (izolarea peretilor exteriori, a acoperisului si pivnitei, folosirea geamurilor protectoare) se poate economisi pana la 40% din necesarul de energie.

Ferestrele noi economisesc pana la 500 litri de combustibil termic pe an!
Ferestrele trebuie sa indeplineasca numeroase functii precum: patrunderea luminii naturale in casa, maximizarea caldurii solare, minimalizarea pierderilor de caldura si rezistenta la numeroasele solicitari cauzate de vant, ploaie, caldura, frig etc.
Iarna, pierderile de energie la fereastra se compun din pierderile de caldura prin sticla si prin rama, puntile de caldura la legatura cu marginea geamului. Pierderilor de caldura li se opun castigurile de
energie de la razele solare pe partea de est, sud si vest. Castigurile de energie binevenite in timpul iernii se transforma in anumite conditii, in dezavantaje in timpul verii, daca nu se prevede umbrirea si aerisirea.
Urmarea este supraincalzirea din timpul verii.
Schimbarea ferestrelor vechi cu altele noi
Ferestrele sunt produse ale tehnicii de varf. Sunt recomandabile in special ferestrele cu doua sau trei geamuri, acoperirea cu metal a geamului precum si umpluturile de gaz intre geamuri, care
reduc cheltuielile de incalzire printr-o izolare termica optima si imbunatatesc calitatea vietii printr-o protectie fonica.
Economisiti energie si bani cu becurile economice
Cca. 10% din consumul total de curent revin iluminatului. Daca o familie medie isi doteaza sursele de lumina cu becurile economice, ea poate reduce costurile cu energia.
Un bec incandescent traditional transforma 90 pana la 95% din energia folosita in caldura si numai 5 pana la 10% in lumina. Becurile economice necesita cu pana la 80% mai putin curent pentru aceeasi
exploatare de lumina.
Economisiti energie si bani prin inchiderea aparatelor
Multe aparate consuma curent chiar daca ele sunt in „stand-by“. Cu functia stand-by se scot din functiune numai anumite grupe constructive care asigura functia vizibila a respectivului aparat. Celelalte
raman insa permanent cuplate si consuma neobservate energia. Astfel incarcatorul consuma energie si daca de exemplu telefonul mobil nu se incarca. Computerele, imprimantele, scannerele si monitoarele
care nu sunt active se alimenteaza de la priza.
Atingeti-le! Acolo unde un aparat se incalzeste, trece curentul. Regula empirica stabileste ca mana calda este echivalenta cu 5 W.
La cumpararea unui aparat electric nou fiti atent la clasa de eficienta energetica si in special la consumul in modul stand by. Multe aparate sunt consumatoare de curent chiar daca se afla in functia stand by.
Numerosi producatori indica deja in datele tehnice cat curent se consuma in functia stand by.
Deconectati corect si scoateti din priza consumatorul de curent in caz de nefolosire sau folositi prize programabile sau prelungitoare cu intrerupator.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.