Economiile romanilor au crescut in 2012 in acelasi ritm cu inflatia

Economiile romanilor au crescut in 2012 in acelasi ritm cu inflatia

0 274
In luna decembrie 2012, economiile populatiei si a agentilor economici plasate in banci, atat in lei dar si in valuta se ridicau la 197.294 milioane lei, in crestere cu 5.3% fata de luna decembrie 2011.
O crestere substantiala, de 1 procent a fost inregistrata in luna decembrie 2012, datorita cresterii depozitelor bancare detinute de persoanele juridice.
 
Economiile au crescut in 2012 in acelasi ritm cu inflatia
In aceste conditii, cum inflatia in luna decembrie 2012 era de aproape 5 procente fata de acceasi luna din 2011, economiile abia daca au reusit sa tina pasul cu rata inflatiei.
In plus, dobanda la depozite bancare in lei a continuat sa scada pe parcursul anului trecut, iar romanilor le este din ce in ce mai greu sa obtina randamente superioare ratei inflatiei plasand economiile in lei in depozite. Conform statisticilor moneycenter.ro, dobanda medie la depozitele in lei se situeaza intre 5.18% si 5.88%, care este sub rata inflatiei daca scadem si impozitul de 16% aplicat la dobanda castigata.
Pe parcusul anului trecut o mare parte din depozitele in lei ale populatiei si ale agentilor economici plasate la banci au fost schimbate in valuta. Miscarea a venit dupa ce in cursul anului trecut atat cursul de schimb valutar pentru euro cat si dolar a inregistrat maxime istorice.
Depozitele in lei lei au avansat anul trecut cu doar 0.7%, fata de cresterea de 14.5% pentru depozitele in valuta. In continuare insa, depozitele in lei sunt majoritare, 125.453 milioane lei depozite in moneda nationala, fata de 71.840 milioane lei depozite in valuta.
Populatia detine majoritatea depozitelor din banci
Cea mai mare parte a cresterii sumelor economisite a venit din partea populatiei, care avea la finalul anului trecut cu 3.7% mai multi lei si cu 16.7% mai multa valuta in depozite, fata de luna decembrie 2011.
De altfel, populatia detine aproape 62% din economiile plasate la banci, restul fiind depozite ale agentilor economici.
O parte din cresterea depozitelor in valuta pe parcursul anului trecut este datorata cursului de schimb, avand in vedere ca soldul depozitelor in valuta este raportat la moneda nationala, insa chiar si asa, cresterea depozitelor in valuta a fost impresionanta in 2012, doar populatia avea la finalul anului trecut cu peste 1.5 miliarde euro mai multe depozite in valuta fata de 2011.
Scaderea dobanzilor oferite de banci ar putea sa duca insa la o reducere a sumelor economisite, sau la cheltuirea unei parti din economii, daca castigul continua sa se afle cu mult sub rata inflatiei, economiile fiind erodate astfel de cresterea preturilor.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.