Economia Romaniei pare suprasolicitata?!!

Economia Romaniei pare suprasolicitata?!!

0 72

Economia Romaniei pare suprasolicitata?!!
Economiile Romaniei si Bulgariei par suprasolicitate, cu nevoi de finantare externa ridicate, ambele state fiind vulnerabile la schimbari ale sentimentului investitorilor, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU).
„Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale. Statul va avea deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoza (pana in 2012 – n.r.), alimentat de cresterea economica si, mai ales, de accelerarea consumului intern”, se arata in cea mai recenta editie a prognozei globale a EIU.
Avertizarile transmise de analistii EIU sunt similare celor cuprinse in editiile anterioare ale prognozelor globale ale institutiei.
Cerintele de finantare ale Romaniei se ridica la circa 30% din PIB. Finantarea a fost realizata prin fluxurile de investitii straine directe, dar va deveni din ce in ce mai dificila, pe masura ce privatizarile se termina, se spune in raport.
Un alt punct slab identificat de economisti se refera la deprecierea monedei nationale, in conditiile in care cea mai mare parte a datoriei externe este denominata in euro.
EIU atrage atentia si asupra Bulgariei, al carei deficit de cont curent se situeaza la circa 20% din PIB, iar necesarul de finantare la aproape 50% din PIB.
Analistii sunt de parere ca avansul economic al regiunii se va stabiliza in acest an, pentru a se decelera moderat incepand din 2009, reflectand incetinirea consumului intern si a exporturilor.
Astfel, pentru 2008 este prognozata, pentru Europa de Est, o crestere economica de 5,8%, iar pentru anul viitor de 4%.
Pentru 2010, analistii estimeaza un avans al PIB de 3%, pentru ca in 2011 si 2012 cresterea sa se mentina la 2,7%.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.