Echipamente medicale aduse din China cu un superavion tip cargo rusesc!

Echipamente medicale aduse din China cu un superavion tip cargo rusesc!

0 197
O aeronavă de transport marfă Antonov AN-124 a aterizat în această dimineață (7.04.2020) la Aeroportul Henri Coandă cu o cantitate impresionantă de echipamente medicale din China.
Echipamentele au fost achiziționate din China de Compania Națională UNIFARM S.A. și au ajuns în România cu o aeronavă tip cargo de producție rusească. AN-124 Ruslan este cel mai mare avion de transport – îl depășește pe uriașul american Lockheed C-5 Galaxy! – construit în productie de serie.
Mai mare ca dimensiune și capacitate de transport este doar uriașul super-gigant, produs tot de Rusia, AN-225 Mriya. La ora actuală există doar un singur exemplar în serviciu, disponibil pentru transporturi comerciale de gabarit depășit de până la 250 tone.

Pentru marți, 7 aprilie, s-a anunțat o premieră aeronautico-medicalo-comercială: un „gigant al aerului”, un avion Antonov AN-124, aterizează la București, aducând echipamente medicale achiziţionate din China. Anunțul glorios l-a făcut, ieri, Iohannis, deși n-are absolut nici un merit în această poveste.

   O aeronavă de transport marfă Antonov AN-124 a aterizat în această dimineață (7.04.2020) la Aeroportul Henri Coandă cu o […]

Comanditarul contractului, care va presupune mai multe astfel de zboruri în toată luna aprilie, este Compania Națională „Unifarm”, integratorul acestui program pe relația China. De-abia acum sunt speranțe că protecția personalului medical va începe să capete extinderea și consistența necesară. De aceea Iohannis a ieșit în față, luni, ca să dea el marea veste, bătându-se cu cărămida în piept pentru ceva la care n-are nici un merit.

Guvernul avea posibilitatea să apeleze mult mai devreme la ajutorul Chinei, pe care această țară îl oferea încă de acum 2 luni majorității țărilor europene. Dar liberalii de la guvernare au ținut coada sus.

Alianţa Medicilor transmitea, încă din 15 martie, un apel către autorităţi să pregătească sistemul medical pentru „efortul uriaş” la care va fi supus. Medicii cereau măşti şi costume de protecţie pentru tot personalul medical, achiziţionarea a sute de mii de teste, organizarea de spitale temporare lângă cele permanente şi pregătirea suplimentară a tuturor spitalelor.

Indolența guvernanților, ocupați cu alegerile anticipate, a costat inclusiv, sau mai ales, sănătatea medicilor, pentru că ei, fiind potențiali factori multiplicatori ai infectării, trebuia protejați primii. În prezent, cadre medicale infectate există în cel puțin 29 de spitale, din care 9 spitale mari din București. Spitalele subordonate primăriilor conduse de îngâmfarea liberală au fost primele date de grindă: Suceava, Arad, Timișoara, Deva, Cluj.

Federația „Solidaritatea sanitară” anunța că duminică erau confirmaţi pozitiv cu virusul CoV-2 un număr de 734 salariaţi din sănătate, adică peste 18% din totalul celor infectaţi. Săptămâna trecută, în sistemul sanitar, în fiecare zi s-au infestat în medie cu 22,7% mai mulți oameni decât în ziua precedentă. În 30 martie, erau infectaţi 215 salariați, iar după șapte zile numărul lor a ajuns la 734.
„Dacă se va menţine acest ritm, în 30 de zile vor fi infectaţi toţi salariaţii din sănătate. Având în vedere utilizarea inadecvată a testării, respectiv absenţa testării tuturor salariaţilor, estimăm că numărul real al salariaţilor infectaţi ar putea fi cu un ordin de mărime mai mare”, consideră Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, într-un comunicat de presă.

Situația este dramatică, tentația demisiei este tot mai acută la tot mai mulți medici. Evadarea nu este de la datorie, ci din fața unui guvern de nepricepuți și iresponsabili, care, din indolență și habotnicie ideologică, îi împinge la moarte. 
Când i se reproșează întârzâierea în decizii – „evaluăm, analizăm și vă anunțăm” este fraza lui standard – Șică Mandolină o ține una și bună, că stocurile erau goale și că, pentru a procura materiale sanitare, a adoptat o ordonanță de urgență în 4 februarie. Dar omite să adauge că alarma de la OMS venise încă din 22 ianuarie – prin urmare era lipsit de logică să se facă stocuri pentru o amenințare care nu exista – după cum și că, la acea dată, bugetul sănătății fusese tăiat de Cîțu Vasile Selfi cu 20% față de anul trecut, așa că nu erau fonduri pentru aprovizionare.

Dar dacă a dat ordonanța în 4 februarie, de ce primul transport consistent cu materiale de protecție sosește abia în 7 aprilie? Pentru că fanatismul ideologic și frica de Licurici i-au împiedicat să contacteze China.

Încercând să mute mortul pe Academiei, guvernul tace despre lipsa sa de reacție la ceea ce era decisiv – aprovizionarea din vreme cu materiale de protecție – și scoate la interval bănuțul. Cei 500 de euro promiși doctorilor din prima linie amintesc de suta de lei anunțată de nea Nicu la mitingul ce i-a fost fatal. „Scena balconului” s-a repetat și acum, dar fără decolarea elicopterului…

Comunitatea medicală românească a respins cu demnitate această tentativă de mituire, precizând printr-un comunicat că sursa nemulțumirilor nu sunt banii, ci incapacitatea guvernului de a asigura materiale de protecție celor fără de care spitalele s-ar transforma în niște tragice spații de depozitare a pacienților.
„Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim și să ne facem datoria! Este revoltător! Avem nevoie de echipamente de protecție, de circuite corecte, de camere de decontaminare la ieșirea din zona roșie și, mai ales, avem dreptul să ne știm copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire”, se arată în comunicatul semnat de reprezentații a zeci de mii de salariați din sistemul sanitar. Ei cer protecție „nu pentru că ne e teamă pentru noi, ci pentru că, odată infectați, suntem un pericol, o bombă cu ceas pentru pacienți, pentru colegi și, nu în ultimul rând, pentru familiile noastre. Asta vrem: siguranță pentru toată lumea!”, afirmă semnatarii apelului către autorități.

Octavian ȘTIREANU
Sursa: Cotidianul

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.