Echinoctiul de toamna

Echinoctiul de toamna

0 83

Ca in fiecare an, la inceputul ultimei decade a lunii septembrie atentia ne este indreptata spre momentul in care pasim in toamna astronomica. Acesta este momentul echinoctiului de toamna, cind longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180 grade, el intrind in semnul zodiacal Balanta.
Punctul echinoctiului de toamna, numit si punct autumnal, se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamintului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecind din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica.
Aflindu-se deci la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.
Singurele exceptii le intilnim in regiunile polare, in zona polului nord incepind lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pina la momentul echinoctiului de primavara. In emisfera sudica a Pamintului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii.
La latitudinile tarii noastre, in aceste zile Soarele va culmina la amiaza la o inaltime medie de 45 grade, ceea ce reprezinta jumatatea distantei unghiulare dintre zenit si orizont.
Toamna astronomica a acestui an incepe in ziua de 23 septembrie, ora 06h 09m. Incepind de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pina la data de 21 decembrie, cind va avea loc momentul solstitiului de iarna.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.