E bine să știm: Chișinăul sugerează că nu vrea să revină la...

E bine să știm: Chișinăul sugerează că nu vrea să revină la sînul României

0 328

Într-un interviu cu președintele parlamentului moldovean și al partidului Maiei Sandu, deputatul Igor Grosu, pentru biroul est-european al publicației Report, liderul de la Chișinău sugerează că formula dezirabilă pentru moldoveni nu ar fi revenirea Moldovei la sînul României, ci un soi de comuniune fără frontiere, în interiorul UE.

Reporter: În ultima vreme, auzim adesea despre aderarea Republicii Moldova la România. Cât de realist este acest lucru? Se așteaptă cumva un referendum pe această temă?
Grosu: O parte a populației vorbește deschis despre asta.

Reporter: Dumneavoastră ce părere aveți?
Grosu: Eu cred că suntem o singură națiune.

Reporter: Deci sunteți în favoarea acestui lucru?
Grosu: Eu sunt pentru faptul că trebuie să devenim o singură națiune, să nu existe o graniță între Moldova și România.

Reporter: Sunteți pentru ca Moldova să fie parte a României?
Grosu: Nu, nu este corect să ne dorim o realitate. Eu prefer să vorbesc despre realități. Iar realitățile sunt aderarea la UE și dispariția graniței dintre Moldova și România. Pentru că această graniță este o barieră creată de Imperiul Rus și de Uniunea Sovietică. Noi vorbim aceeași limbă, aparținem aceleiași religii, avem aceeași cultură și istorie. Deocamdată nu se pune problema organizării unui referendum. Suntem pregătiți pentru procesul de integrare. Sincer vorbind, această cale, care este integrarea europeană, ne va ajuta să fim împreună cu România, cu Uniunea Europeană.

Reporter: Nu există o graniță între Franța și Belgia. Dar sunt țări separate. Credeți că Moldova și România vor face același lucru sau se vor uni?
Grosu: Nu, mai degrabă va fi o graniță simbolică, așa cum ați spus, ca între Belgia și Franța.

Ținutul Herța - Wikipedia

O sinteză care trebuie ținută minte
,,În 1918 si apoi in 1945, Ucraina a dorit anexarea Basarabiei si doar prezenta militară a românilor a forțat retragerea acestei cereri. În 1992 au participat cu trupe la războiul de pe Nistru împotriva celor românești.
Cea mai mare parte a mafiei ce a condus Republica Moldova după 1991 este reprezentată de ucraineni si nu de ruși. Aceștia aveau rolul clar dat de la Kiev ca Republica Moldova sa eșueze pe toate planurile.
Ucrainenii au dus o politica de distrugere a identității românești din teritoriile ocupate.
Ucraina deține următoarele teritorii românești:
* patru cincimi din Maramureșul istoric (ținuturile Apsei de Sus si de Jos, Barjavei, Izvoarele Tisei),
* nordul Bucovinei istorice,
* Ținutul Hotinului,
* Ținutul Herța
* Bugeacul (Ismail, Cetatea Albă),
* Insula Șerpilor. Câțiva ani ne-am certat pe la Haga pentru platforma continentala.

Documentele declasificate recent de către Rusia la cererea reprezentanților C.P.R. descriu crimele si atrocitățile săvârșite de către naționaliștii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu sprijinul larg al populației ucrainene…
În comparație cu Ucraina, Germania nazistă a fost un stat de drept. Pe lângă ucrainianul Stepan Bandera, Hitler a fost un copil naiv.
Armata Ucraineană avea regimente întregi de călăi care se ocupau numai cu uciderea la ordin a populației civile de alte naționalități.
Se exterminau sate si orașe întregi de ruși. Vezi masacrul de Fântâna Albă (au pierit cca. 5.000 de români)
Cele mai multe atrocități au fost comise de naziștii ucraineni în Ucraina de Sud-Est (Donețk, Lugansk, Harkov etc. Fasciștii ucraineni au ucis în anii 1941-1943 un număr de 5.200.000 (cinci milioane doua sute de mii) de civili din Ucraina (naționalități conlocuitoare, mare parte din ei de etnie rusă).
Biserica Catolică Ucraineană a binecuvântat toate crimele si masacrele diviziei naziste ucrainene „Galicina”.’’

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.