După un sondaj de… vară – Drulă bate în poarta PNL: ne...

După un sondaj de… vară – Drulă bate în poarta PNL: ne primiți lângă voi?

0 60

Orologiul sună noaptea jumătate, la PNL-n poartă, oare cine bate? Bate de zor Drulă, cu un sondaj nou-nouț, cu cerneala neuscată. USR a comandat, astfel, un sondaj ”cu șustă”, prin care transmite PNL mesaje de iubire. Realizată de institutul Ipsos, cercetarea sociologică face un sacrificiu de damă în favoarea PSD pentru a aduce rapid liberalii la gînduri mai bune față de partidul lui Drulă.
Potrivit sondajului Ipsos, plătit de USR, social-democrații sunt cotați cu 37,8% în intențiile de vot, iar dacă vorbim strict de cei care au spus că merg sigur la vot, PSD urcă la de 40%.
Mult mai prost stă PNL, cu 25,4% din total eșantion și 24,4% în cazul celor care spun că merg sigur la vot.
USR-ul condus de Cătălin Drulă, proaspăt ales președinte, are 12,7% intenție de vot la nivelul tuturor respondenților, iar la cei siguri că o să voteze, 14,2%.
Pe locul patru este AUR, cu 10,1% din total eșantion și 11,3% dintre cei care merg sigur la vot.
Restul partidelor votate de cei care spun că merg sigur la vot sunt, în bloc, la rubrica ”și alții”.
De ce dă USR, stăpînul sondajului, ”ciuma roșie” la un scor atît de mare și liberalii la un scor atît de mic? La urma-urmei, din zestrea PSD se putea lesne lua din pix un 5%, să zicem, și trecute în contul USR, cu argumentul că schimbarea de lider e bine primită de electorat. Cine ar putea verifica datele?
Alte procente pesediste puteau fi trecute la partide de buzunar, subliniind erodarea celor două mari partide de guvernămînt. Care ar bălti între 24-30%.
Ori, în condițiile în care PSD e dat ca fiind în creștere și nu în scădere ori staționare, și ar lua 40%, după redistribuire ar merge spre minim 46-47% și ar mai avea nevoie doar de UDMR, să zicem, ca să guverneze.
În opinia noastră, USR vrea să inducă, de fapt, liberalilor ideea că numai la pachet cu USR pot ține piept colosului pesedist, procentele alianței de dreapta PNL-USR fiind în jur de 38,6%, aproape la egalitate cu cele 40% ale PSD.
Reamintim că, imediat după congresul, Cătălin Drulă a dat o serie de declarații care au sugerat disponibilitatea pentru reintrarea la guvernare alături de PNL după o ipotetică retragere a PSD. (B.T.I.)

Sursa. inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.