După șase ani de pauză, FC Brașov ia startul în Liga a...

După șase ani de pauză, FC Brașov ia startul în Liga a 2-a, având ca obiectiv calificarea în play-off-ul campionatului

0 228

Marți, 20 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Allen Coliban a prezentat noua conducere a echipei FC Brașov și obiectivele pentru acest an. Actuala echipă FC Brașov este continuatoarea clubului fanion al orașului înființat în 1939, echipă care a câștigat prima Cupă Balcanică (1960-1961), a fost vicecampioană a României în sezonul 1959-1960 și a ajuns în optimile Cupei UEFA (la acel moment se numea Cupa Orașelor Târguri).

,,Marcăm încă un moment important din revenirea FC Brașov în fotbalul românesc. Ieri, Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a aprobat afilierea și participarea în Liga a 2-a, începând cu noul sezon, participare care va începe în 31 iulie, cu meciul de acasă împotriva Pandurilor Târgu Jiu și care va readuce pe Tineretului formații precum Steaua București, Poli Timișoara, Petrolul Ploiești. Este un moment important, încă o bornă dintr-un parcurs care a arătat ca un sprint în ultima perioadă, pentru că foarte mulți ne spuneau că nu vom reuși, nu vom reuși să ducem acest club, să îl înființăm, să-i obținem afilierea, să obținem cesiunea locului. Iată că toate aceste lucruri s-au confirmat, sunt promisiuni care s-au transformat în realitate. În continuare lansăm mesajul către suporteri – pentru că acest club are nevoie de fiecare energie din comunitate și suntem deschiși ca acest club să fie al comunității, al Brașovului, nu al primăriei. Pentru asta, în continuare, apelul nostru și oferta noastră către suporteri este să vină alături de club, să desemneze un vicepreședinte, să desemneze membri în consiliul directo și, de ce nu, să se ocupe chiar și de activitățile care țin de promovarea clubului, respectiv tot ceea ce ține de echipamente, tricouri și partea aceasta, astfel încât suporterii să aibă, din aceste activități, veniturile necesare care să le permită participarea în deplasări și organizarea coregrafiei”, a declarat primarul Allen Coliban.

Potrivit primarului, principalul obiectiv –  având în vedere că vorbim de un club nou înființat – este de consolidarea a unei echipe competitive, solide, care să readucă brașovenii la stadion. Un alt obiectiv este ca FC Brașov să ajungă în playoff-ul Ligii a II-a, adică în primele 6 echipe din această ligă.

În ceea ce privește finanțarea, chiar dacă în această etapă, de început, ea va veni din bugetul local, într-un viitor cât mai apropiat clubul va trebui să atragă finanțări private pentru ca echipa să fie un proiect sportiv sustenabil.

,,În ședința de Consiliu Local avem de bifat și noi câteva borne, avem de finalizat prima parte a finanțării către noul club și cesiunea de drepturi privind imaginea, palmaresul și culorile de la fostul FC Brașov, drepturi deținute de către municipalitate, către noul club. Noul club va fi FC Brașov, va juca în liga a doua din acest sezon. Bugetul este discutat împreună cu noua echipă tehnică. Am avut în vizor în primul rând eficiența acestor cheltuieli. Dacă ne raportăm la bugetele echipelor care concurăm în mod direct, noi avem o fracție din bugetele lor. Vorbim de echipe care în Liga a 2-a cheltuie 2 milioane de euro, două milioane două sute, două milioane cinci sute de euro pe an. Bugetul nostru este un buget total de un milion și jumătate de euro, care include bonusurile în cazul îndeplinirii obiectivului, obiectivul fiind locurile 1-6, adică play-off-ul, și consider că cel mai important lucru este că avem răbdarea să pornim acest proiect pas cu pas pe baze solide și, pe de altă parte, avem oameni ambițioși care ei au venit cu aceste obiective, și le-au propus și cred în ele. Prin urmare, sunt întrunite toate condițiile performanței la Brașov. Avem pe de o parte în obiectiv imediat îmbunătățirea condițiilor de la Stadionul Tineretului, pentru că aceasta va fi arena pe care vom juca în acest sezon, și probabil cel puțin încă unul viitor. În paralel demarăm studiile de fezabilitate pentru noul stadion. Partea de completare a documentațiilor va dura probabil minim un an și jumătate, dar suntem deciși să facem și acest obiectiv important pentru brașoveni care a fost mult prea mult timp promis dar nimic nu s-a făcut, nu avem la ora actuală nicio documentație care să susțină demararea unei astfel de investiții astăzi. Faptul că în bugetul pe anul acesta avem studii de fezabilitate este primul pas”, a mai precizat primarul Coliban.

Președintele FC Brașov este fostul fotbalist Ioan Mărginean, care a mai condus și alte cluburi, inclusiv de liga I, cum ar fi Gaz Metan Mediaș, unde a reușit ca în câțiva ani să ducă clubul de la unul aflat în insolvență, din divizia a II-a, la o echipă care să joace în play-off-ul Ligii I, fără nici o datorie, chiar să fie pe profit.

Ioan Mărginean a vorbit despre obiectivele echipei și despre relația cu suporterii.

,,Părerea mea e că acum noi trebuie să facem pași într-un anumit ciclu. Oamenii cu experiență, de la teoria antrenamentului sportiv, la management sportiv, buget, iau un proiect pe minimum trei ani. Noi am zis, din cauză că lumii îi este dor de fotbal, să facem câțiva pași în plus. Având în vedere că avem mulți jucători tineri, dacă acestora le propui ca obiectiv salvarea de retrogradare, nu este normal. La un jucător tânăr eu trebuie să-i aduc următorul discurs: el trebuie să joace bine în primul rând pentru el, să aibă rezultate la echipă, să își mărească capacitatea și să meargă la mai bine, la mai sus. Ăsta-i target-ul lui. Eu, ca și conducător, trebuie să îi asigur condiții, să extrag maximum și să mă duc cât pot de sus în acest campionat, ca să atrag lângă mine jucători mai buni pentru sezonul viitor, condiții mai bune. Noi trebuie, în primul rând, să facem baza piramidei, adică să facem Academia de fotbal unde să joace cei mai buni juniori, să facem echipa a doua, să facem unirea cu suporterii. Când Rapidul era pe locul zece, au adus antrenori la centrul de copii juniori și s-au mobilizat și au ajuns în paly-off și au promovat. Deci se poate! Nu au avut echipe cu nimic mai bune, dar s-au unit. Ați văzut: la 50 de metri, într-un parc, suporterii făceau galerie. Credeți că nu contează pentru jucători?”, a declarat președintele FC Brașov, Ioan Mărginean

Antrenorul principal este Ilie Stan, cel care a reușit performanțe importante la echipele la care antrenat. Una dintre cele mai importante este cea cu Victoria Brănești, echipă pe care a reușit, în doi ani de zile, să o ducă din Liga a III-a în Liga I. A mai antrenat FCM Târgoviște, FCSB, Concordia Chiajna, FC Vaslui, FC Brașov, ASA Târgu Mureș. Ultima echipă la care a activat ca antrenor este Gloria Buzău.

Ilie Stan a vorbit despre lotul de jucători pe care îi are la dispoziție la debutul în acest sezon, jucători în care are încredere că vor fi în formă pentru primul meci al etapei. ,,După cum am susținut, suntem în întârziere cu cel puțin două trei săptămâni. Și aici mă refer la pregătire, la alcătuirea lotului – pentru că am pierdut câțiva jucători cu care am lucrat și pe care mi-i doream la Brașov, dar pentru faptul că au avut alte oferte a trebuit să meargă acolo unde le este mai bine. Chiar îi felicit pe cei care au rămas cu mine și care au venit practic de aproape de o lună de zile, s-au pregătit și și-au riscat pe undeva cariera, pentru că dacă se întâmpla să se accidenteze, era foarte greu să-și găsească echipă. În momentul de față am un lot de 24 de jucători. Sper ca toți, la negocierile pe care le vom avea după-amiază, azi și mâine, toți să semneze, pentru că deja mă cunosc, s-au obișnuit cu mine și zic eu că împreună vom avea rezultate frumoase. Orice antrenor își mai dorește doi trei jucători peste cei pe care îi are acum. Sper ca după această numire a președintelui, cei care o să vină să poată să mă susțină, să îmi dea posibilitatea să aducem doi-trei jucători care, în opinia mea, să facă diferența. Vă dați seama că intrăm în linie dreaptă, jucătorii deja sunt în cantonament, avem poimâine un joc amical cu Sibiul, vineri alt joc amical, le voi da drumul până luni și după aceea intrăm în antrenamentul dinaintea jocului cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Ce pot să spun: echipa Viitorul este o echipă, zic eu, foarte bună. Eu am încredere în jucătorii mei, ca până la meciul cu Viitorul să-i aduc din toate punctele de vedere la o pregătire fizică, tehnică și tactică la un nivel în care să putem să câștigăm cele trei puncte puse în joc și să începem cu dreptul”, a precizat antrenorul principal al FC Brașov, Ilie Stan.

Primul meci pe care FC Brașov îl va disputa în acest sezon este în data de 31 iulie 2021, când va juca acasă cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

Următoarele meciuri, conform tragerii la sorți din 19 iulie sunt:

– Etapa 2, 7 august 2021, Dacia Unirea Brăila – FC Brașov;

– Etapa 3, 14 august 2021, FC Brașov – Unirea Slobozia;

– Etapa 4, 21 august 2021, Ripensia Timișoara – FC Brașov;

– Etapa 5, 28 august 2021, FC Brașov – Unirea Dej;

– Etapa 6, 11 septembrie 2021, CS Comunal Șelimbăr – FC Brașov;

– Etapa 7, 18 septembrie 2021, FC Brașov – Dunărea Călărași;

– Etapa 8, 25 septembrie 2021, FC Brașov – Steaua București;

– Etapa 9, 2 octombrie 2021, Astra – FC Brașov;

– Etapa 10, 16 octombrie 2021, FC Brașov – Petrolul Ploiești;

– Etapa 11, 23 octombrie 2021, Concordia Chiajna – FC Brașov;

– Etapa 12, 30 octombrie 2021, FC Brașov – FC Hermannstadt;

– Etapa 13, 6 noiembrie 2021, Universitatea Cluj – FC Brașov;

– Etapa 14, 20 noiembrie 2021, FC Brașov – SSU Politehnica Timișoara;

– Etapa 15, 27 noiembrie 2021, FC Buzău – FC Brașov;

– Etapa 16, 4 decembrie 2021, FC Brașov – Unirea Constanța;

– Etapa 17, 26 februarie 2022, Politehnica Iași – FC Brașov;

– Etapa 18, 5 martie 2022, FC Brașov – Metaloglobus București;

– Etapa 19, 12 martie 2022, FK Csikszereda – FC Brașov.

Clubul FC Brașov a fost înființat în 1939, sub numele de „Uzinele Astra Brașov“, iar după nouă ani, și l-a schimbat în „Steagul Roșu Brașov“, denumire care a rezistat până în 1980, excepție făcând perioadele în care acesta s-a numit „Metalul Steagul Roșu Brașo“ (1950-1956) și „Energia Steagul Roșu Brașov“ (1956-1958). Începând cu anii 1980, clubul s-a numit „FCM Brașov “ (Fotbal Club Muncitoresc Brașov), pentru ca, după Revoluție, să renunțe la acel ”M” și să se cheme FC Brașov.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.