După luni de restricții Horeca din Brașov în pragul colapsului

După luni de restricții Horeca din Brașov în pragul colapsului

1 109

Brașovul nu va ieși prea curând din scenariul roșu, aspect privit cu îngrijorare de patronatul horeca, cel mai afectat de restricțiile pandemice. Cum vremea rece se menține, susținerea activității exclusiv din terase este imposibilă. Deja aproape 50 % din unitățile de alimentație publică brașovene nu vor mai fi capabile să se redeschidă după revenirea la normalitate, fiind în pragul falimentului.
Deși guvernul a alocat un miliard de lei pentru sprijinirea acestui sector, suma reprezintă doar 10% din necesar. Dezastrul din economie a golit resursele populației, astfel că s-a întâmplat inevitabilul, adică românii și în special brașovenii, n-au mai frecventat locațiile Horeca nici după relaxare, acestea rămânând goale chiar și în scenariul galben sau portocaliu.

Revenirea turismului brașovean la normal este imposibilă
Speranța patronilor într-o revenire rapidă în acest sector a fost spulberată după doar câteva săptămâni, când indolența autorităților în combaterea coronavirusului a  dus la recăderea Brașovului în scenariul roșu. Forța de muncă din Horeca migrează deja înspre alte sectoare ale economiei, astfel că relaxarea va surprinde acest sector fără personal calificat.
Nu s-au mai ținut nici cursuri de bucătar-ospătar din cauza pandemiei, turismul brașovean fiind foarte afectat, ducând la o comprimare de până la 70% a activității.
Cum sezonul de schi se încheie, turiștii, și așa foarte puțini, nu vor mai vizita stațiunile din jurul Brașovului, în special Poiana Brașov. În fața acestei catastrofe pentru economia brașoveană autoritățile locale nu au deocamdată nicio soluție.

Libiu Mateescu    

COMENTARII

  1. Dispar ăștia vor venii alții. Care va fi problema? Nici-una.
    Cât contribuie la bugetul local?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.