După decenii de prăpăd turnătorul „Petrov”, a luat un… „definitiv”!

După decenii de prăpăd turnătorul „Petrov”, a luat un… „definitiv”!

0 358

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, azi, recursul fostului președinte Traian Băsescu la decizia prin care a fost declarat colaborator al Securității. Traian Băsescu rămîne definitiv cu eticheta de turnător.
Băsescu nu va pierde automat statutul de europarlamentar, iar anunțul său că se va adresa CEDO sugerează că nici nu va demisiona din P.E.
Din acest moment, pe numele său se poate deschide un dosar penal pentru fals în declarații, înainte alegerilor pentru P.E. el declarînd la BEC că nu a turnat la Securitate. Spre norocul lui, șansele ca CNSAS să facă denunțul penal la Parchet sunt, practic, nule, după ce Germina Nagîț, membru al Colegiului CNSAS a declarat în toamna anului 2020:
„Aceste declarații pe proprie răspundere sunt practic zero, din păcate nu se întâmplă absolut nimic. Începând din 2015, CNSAS a sesizat parchetul privind falsul în declarații, au fost 131 de sesizări, care s-au soldat cu 4 amenzi penale.
Cele mai multe soluții au fost de prescripție a răspunderii penale, renunțare la urmărirea penală, s-a mai invocat că nu există interes public.
După turnee prin țară ale colegilor de la Juridic, pentru că aceste sesizări se depun acolo unde a candidat respectivul, după cheltuieli instituționale considerabile, s-au obținut 4 amenzi. Ce relevanță mai are să sesizezi falsul în declarații dacă te alegi cu 4 amenzi penale și în niciun caz cu interdicția de a mai candida? Așa că din 2017 CNSAS a renunțat la acest sport”.

Să reamintim, aici, o cronologie a declarațiilor, fascinante prin tupeul lor, făcute de Băsescu, de-a lungul anilor, pe tema colaborării cu Securitatea. Să ne amintim cîteva momente antologice din filmul ”Cum am turnat la Securitate”, interpretat de Traian Băsescu, așa cum au fost consemnate de presa vremii:

Marți, 25 aprilie 2000
Băsescu îl acuză pe Meleşcanu de legături cu fosta Securitate
Vicepreşedintele PD Traian Băsescu a declarat, marţi, Mediafax că preşedintele ApR, Teodor Meleşcanu, nu are dreptul să revină la putere după ce, înainte de revoluţie, a ”servit”, prin funcţia pe care o deţinea în cadrul Ministerului de Externe, o politică ”antinaţionalistă”, iar după 1990 a participat la negocierea unui tratat ”păgubos” cu fosta URSS şi a fost ”implicat” în discuţiile privind instalarea unui fir direct între Kremlin şi Bucureşti. Băsescu a susţinut că, ”sub aparenţa zîmbetului liniştit”, Meleşcanu încearcă să aducă fosta Securitate „în zona de decizie politică”. Vicepreşedintele PD a afirmat că aplicarea Legii privind accesul la dosarele fostei Securităţi este singura soluţie pentru îndepărtarea din viaţa politică ”a unor indivizi de teapa domnului Meleşcanu”. Băsescu a menţionat că aşteaptă ”cu încredere şi fără emoţie” aplicarea legii privind accesul la fosarele fostei Securităţi.

Vineri, 8 iunie 2001
Băsescu îl dă în judecată pe Vadim pentru că l-a acuzat că a fost turnător
Liderul PD Traian Băsescu a declarat, vineri, că îl va da în judecată pe C.V. Tudor pentru afirmaţia că ar fi fost turnător sau ofiţer de Securitate şi a precizat că nu a avut nici o legătură cu serviciile de securitate.
„Nu îmi este cunoscută nici o unitate militară despre care acesta vorbeşte”, a declarat Băsescu, în replică la acuzaţiile lui Vadim Tudor. „Înţeleg nevoia acestei epave a politicii româneşti să calomnieze şi disperarea lui că tot mai puţini oameni au încredere într-un preşedinte de partid care nu este altceva decît o jalnică trompetă a fostei Securităţi”, a spus Băsescu.

Duminică, 15 februarie 2004
Traian Băsescu îl dă în judecată pe Mugur Ciuvică
Preşedintele PD, Traian Băsescu, îl va da în judecată pe purtătorul de cuvînt al Acţiunii Populare, Mugur Ciuvică, în urma acuzaţiilor acestuia potrivit cărora liderul democrat ar fi fost informator al Securităţii, se arată într-un comunicat al PD.

Miercuri, 17 martie 2004
Băsescu se declară calomniat de acuzația că a turnat la Securitate
Traian Băsescu i-a dat în judecată pe Mugur Ciuvică, purtătorul de cuvînt Alianţei Populare şi Max Bădin, vice-preşedintele aceleiaşi formaţiunii politice, susţinînd l-au calomniat cînd au declarat că a fost „turnător” pentru Securitate, între anii 1978 şi 1989. Miercuri, liderul PD, care nu a fost reprezentat de vreun avocat în faţa instanţei Judecătoriei sectorului 2, a declarat că solicită despăgubiri în valoare de un leu, însă, la intervenţia completului de judectă, care i-a explicat că această sumă nu poate fi plătită, a cerut daune de o mie de lei, sumă care să reprezinte „onoarea domnului Ciuvică”. Audiat de instanţă, Băsescu a precizat în repetate rînduri că nu a colaborat cu fosta Securitate şi cu nici un serviciu secret, argumentînd că la aceeaşi concluzie au ajuns şi membrii CNSAS, în urma audierii sale din anul 2000.

Joi, 19 august 2004
Băsescu: PD nu acceptă pe liste foşti turnători
Pe listele parlamentare ale PD nu vor fi incluşi turnători ai fostei Securităţi, traseişti politici, afacerişti dubioşi şi oameni care nu au avut activitate, pînă acum, în cele două Camere, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele PD Traian Băsescu. El a spus că, pe lîngă criteriul iniţial, legat de cariera politică, celor care vor să candideze din partea PD, pe listele Alianţei, li se vor mai impune un set de criterii recomandate de societatea civilă. Printre aceste criterii, el a enumerat despre relaţia cu fosta Securitate.
„Vom avea o atitudine extrem de dură faţă de cei care au fost turnători”, a explicat liderul PD. El a precizat că toate organizaţiile judeţene vor cere, la CNSAS, informaţii despre democraţii care vor să candideze. Băsescu a spus că situaţia foştilor ofiţeri de Securitate va fi dezbătută, de la caz la caz.

Luni, 14 februarie 2005
Băsescu, despăgubit de justiție pentru că a fost făcut turnător
Max Bădin şi Mugur Ciuvică rămîn achitaţi în procesul de calomnie cu Traian Băsescu, despre care au susţinut că a fost informator al Securităţii, Tribunalul Bucureşti menţinînd, luni, decizia instanţei inferioare, care cuprinde şi plata de despăgubiri şi cheltuieli de judecată de către cei doi. Instanţa Tribunalului Bucureşti a respins recursul lui Mugur Ciuvică împotriva sentinţei Judecătoriei Sectorului 2 ca nefondat şi a admis, pe latură civilă, recursul formulat de Traian Băsescu. Astfel, instanţa a hotărît ca Mugur Ciuvică să-i plătească lui Traian Băsescu daune în valoare de 500 de milioane de lei, plus încă 25 milioane de lei reprezentînd cheltuielile de judecată ale actualului preşedinte la judecata de fond, dar şi la recurs.

Joi, 17 februarie 2005
Băsescu vrea deconspirarea fără menajamente a colaboratorilor Securităţii
Preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat, miercuri seara, într-o emisiune transmisă de Antena 1, în favoarea „deconspirării totale, fără menajamente” a colaboratorilor fostei Securităţi, chiar dacă vor fi „pierderi colaterale”. Şeful statului a spus că nu ştie dacă CNSAS a început să preia din arhiva aflată la SRI. El a adăugat că problema deconspirării celor care au colaborat cu fosta Securitate va trebui discutată în pirma şedinţă a CSAT, care va avea loc la sfîrşitul lunii februarie. „Vreau să evaluăm ce înseamnă această deconspirare totală, care sînt pierderile colaterale. Pînă la urmă s-ar putea să fim  nevoiţi să ne şi asumăm nişte pierderi colaterale, s-o facem, să terminăm odată cu bîlciul”, a precizat Traian Băsescu.

Sâmbătă, 25 martie 2006
Băsescu: Dosarele predate CNSAS conţin multe surprize despre politicieni
Dosarele predate CNSAS vor conţine foarte multe surprize privind politicieni care au colaborat cu fosta Securitate, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, preşedintele Traian Băsescu. „Vor fi foarte multe surprize în cele 1,3 milioane de dosare predate CNSAS din câte mi s-a spus. Este imposibil să nu fie surprize în 1,3 milioane de dosare care au fost considerate secrete, printre care se află şi dosare de politicieni”, a afirmat şeful statului.

Marți, 15 august 2006
Băsescu despre acuzaţiile că a turnat: „Am făcut ce a trebuit să fac”
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Eforie Sud, că a făcut „ce a trebuit” să facă, în replică la acuzaţiile liderului PC, Dan Voiculescu, conform cărora şeful statului ar avea dosar de colaborare cu Securitatea. Întrebat de ziarişti despre declaraţiile lui Voiculescu, preşedintele Băsescu a răspuns: „Hai, lasaţi-mă!…Am făcut ce a trebuit să fac”.

Vineri, 1 septembrie 2006
Băsescu cere ziariştilor să nu încerce să îi fabrice dosar, împreună cu politicieni lichele
Preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat, joi seară, pe ziariştii care participau la o emisiune televizată, că încearcă să îi fabrice un dosar de securitate, împreună cu „politicieni de nimic, aşa-zis ţărănişti, de fapt, nişte lichele”. „Văd că Biblia dumeavoastră este fosta Securitate. Încercaţi, cu tot soiul de registre, să îmi fabricaţi un dosar. Încercaţi să fabricaţi dosare împreună cu politicieni care nu înseamnă nimic, care nu au făcut niciodată nimic, aşa-zişi ţărănişti, de fapt, nişte lichele”, a spus Băsescu, într-o intervenţie telefonică la o emisiune transmisă de Realitatea Tv, la care invitat era Aurelian Pavelescu, membru PPCD, fost membru PD. „O întreagă clasă politică încearcă să îmi fabrice un dosar”, a adăugat Băsescu. Băsescu a precizat că din promoţia din care a făcut parte la Institutul de marină, în anii ’70, au făcut parte 60 de absolvenţi. „Sunt uşor de găsit, e uşor de aflat dacă aş fi fost turnător”, a spus şeful statului.

Vineri, 1 septembrie 2006
Băsescu: Problema cu dosarul meu este că nu există
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că dosarul său de Securitate nu există şi că, de-a lungul timpului, după 1990, s-au făcut cinci solicitări la serviciile secrete, de a i se găsi dosarul.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Şcoala de vară a tineretului PD, că nu are dosar de Securitate. „Problema cu dosarul meu este că nu e!”, a spus şeful statului, adăugând că are sentimentul că ar fi oameni care ar vrea să îi facă acum un dosar. „Nu am avut niciodată un angajament către Securitate, nu am scris niciodată un rând despre nimeni”, a spus şeful statului, cerând ca, dacă cineva îi găseşte „o foaie” scrisă de el la Securitate, să o facă publică. „Tot timpul am spus că am ştiut de Securitate, am avut contact cu ea prin natura meseriei mele, dar nu am colaborat cu Securitatea. Nu am făcut informări şi nu am avut angajament”, a susţinut Băsescu.

Vineri, 11 ianuarie 2008
Scandalul Nicolai și o mapă profesională întocmită de Securitate
Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a anuntat, vineri seara, ca nu renunta la nominalizarea pentru functia de ministru al Justitiei pe motiv că ar avea o mapă profesională necorespunzătoare si l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un sef de stat.
„Cand m-am inscris in PNL, am facut-o cu ferma convingere ca impreuna trebuie sa actionam pentru a face uitate ororile unui sistem opresiv. In aceasta seara mi-am amintit de cele mai urate vise ale mele de copil, de anii 1950-1960. Am crezut ca astazi nu mai exista oameni care se substituie legii si care cred ca reprezinta legea. In aceasta seara, Traian Basescu a incercat sa readuca Romania la acei ani de cosmar”, a declarat Norica Nicolai. Ea a adaugat ca s-a simtit anchetata de fosta Securitate, pentru ca asa-zisa mapa profesionala era elaborata de organele de securitate. „Traian Basescu ne-a dovedit ca fosta Securitate a supravietuit, fiind un colaborator de nadejde al presedintelui Romaniei. El este cel care a vazut asa-zisele dovezi, el este cel care a judecat si el este cel care a dat verdictul. Orice alta opinie este interzisa”, a adaugat vicepresedintele liberal.

Joi, 7 februarie 2008
Basescu: 25% dintre magistrati sunt din fosta Securitate
Presedintele Traian Basescu l-a primit, joi, la Cotroceni, pe Vasile Paraschiv, erou anticomunist, la inceputul discutiilor seful statului spunand ca 25% din magistrati sunt din fosta Securitate.
Vasile Paraschiv i-a inmanat presedintelui un „proiect de lege” intocmit chiar de el, mentionand ca prin acest document propune ca ofiterii de securitate sa fie obligati „sa marturiseasca tot adevarul in fata propriilor lor victime si/sau in fata justitiei”. Basescu l-a intrerupt pe Paraschiv, razand, si a spus: „Daca va uitati la declaratia Germinei Nagat de astazi (joi – n.r.), constatati ca trebuie sa marturiseasca ei in fata lor. 25% din magistrati sunt din fosta Securitate”.

Joi, 25 iunie 2009
Băsescu, deranjat, la Sulina, de un reporter Antena 3: „Având patron turnător, ce să-i faci? „
Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat deranjat, joi, la Sulina, de faptul că o ziaristă a postului Antena 3 a ţinut microfonul îndreptat spre el în timpul în care se deplasa spre elicopter pentru a pleca din localitate, şeful statului spunând chiar: „Dar având patron turnător, ce să-i faci?”. După ce a participat la o discuţie cu copiii din Transnistria aflaţi într-o tabără din localitate, şeful statului, alături de delegaţia care l-a însoţit, a mâncat la un restaurant. Apoi Băsescu s-a îndreptat, pe una din străzile din oraş, spre elicopter, pentru a pleca. În timpul acestei deplasări spre elicopter, el a fost firmat de cameramanii prezenţi, iar o jurnalistă a postului Antena 3 a ţinut microfonul îndreptat spre şeful statului, pentru a înregistra discuţiile acestuia cu localnici şi cu oficialităţile din zonă. Observând acest lucru, Băsescu i-a spus unui ofiţer SPP, care îl însoţea: „Dacă tot megi aşa ţanţoş, ia-o pe fata asta şi du-o, că ăştia sunt mai răi ca fosta Securitate, să audă ce discuţi cu nevasta… Dar având patron turnător, ce să-i faci?”.

Sâmbătă, 8 ianuarie 2011
Băsescu și turnătorul ”Porumbacu”
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, că îi cere lui Traian Băsescu ca în 48 de ore să aducă clarificări sau probe legate de eventuala colaborare a actualului preşedinte al liberalilor cu Securitatea, menţionând că în caz contrar devine clar că şeful statului este „laş ca un turnător”. „Îi cer oficial preşedintelui Traian Băsescu ca în termen de 48 de ore să spună clar, în condiţii de audienţă publică egale cu cele avute când la lansat insinuarea, ce are de spus. Dacă domnia sa deţine probe indicii, care nu sunt la CNSAS, le are acasă, în vreun seif, să le producă. Dacă nu asta a vrut să spună, confundă numele păsărilor sau era puţin surmenat, să precizeze”, a arătat Antonescu. „Nu vreau scuze faţă de mine. Vreau, pentru toţi românii interesaţi de cine îi conduce, care nu sunt râme, să ştie foarte clar dacă liderul PNL a fost informator al Securităţii sau, dacă în lipsa acestor precizări sau dovezi, suntem conduşi de un preşedinte care se comportă ca o servitoare proastă şi mahalagioacă ce vorbeşte fără noimă prin oraş”, a adăugat Antonescu. Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, joi, la TVR 1, drept „admirabilă” alianţa dintre PNL şi PC, vorbind despre „Felix cu Porumbacu, Porumbelul (…) cu domnul Crin Antonescu”. .

Vineri, 20 septembrie 2019
Verdictul Curții de Apel: Băsescu a făcut poliție politică
Magistrații Curții de Apel București au admis acțiunea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) și au constatat calitatea de colaborator al Securității în privința fostului președinte al României Traian Băsescu. „Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian”, se arată în minuta judecătorilor Curții de Apel București. Fostul președinte poate face recurs la decizia magistraților în 15 zile de la comunicare, recursul putând fi depus tot la Curtea de Apel București.

Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro

Din titlurile și subtitlurile din presă am ales ceva ce i se potrivește:

”Vidanjorul” clasei politice sfirșeste în hazna!

Ce zice românul? Iată căteva comentarii ale cititorilor:

ION: Daca nu era turnator = mizerabil, nu ajungea atat de departe si nu facea o avere colosala. Turnatoria lui a fost pereptuă, nu s-a desfasurat numai in perioada Securitatii, ci a continuat pana azi. Il defineste. El isi toarna prietenii, amicii, partenerii.
Prin asta a furat partide, a devalizat tara, si-a construit o retea de turnatori fideli si de tradatori de tara care i-au asigurat succesul si ascensiunea.
Prin turnatorie si santaj isi mentine relatiile externe, care l-au rasplatit cu cariera politica, cu actualul post de europarlamentar si cu inca ceva f important: intangibilitatea. Niciun parchet/procuror nu il zgândăre cu nimic.

Gogu: Nu ne ajuta aceasta decizie. Sa ne spuna exact ce a facut, faptul ca ai fost declarat turnator dupa 32 de ani e poate o polita platita si atat, doar se fac de ras aceste organe. Mai ales ca CNAS i-a dat adeverinte de necolaborare in vederea candidaturilor la presedintie… sau atunci nu aveau toate datele? Siktir!

Bali: Sa se aplice legea si sa i se retraga gaozarului turnator si imputit, locuinta de protocol, indemnizatia de 75% din salariu de presedinte, masina si paza SPP !

Nea Ion De La Raion: A fost abandonat de partenerul strategic ? Ca o masea stricata? Aviz tuturor colaboratorilor frenetici ai partenerului strategic ! Mai devreme sau mai tarziu le vine la toti randul !…
Urmeaza Catu? Ca, doar s-a dus sa ia lumina de la li-kur-ici, apoi Ciuca si Johannis? Cam asta e soarta slugilor care isi vand tara pe doi bani.

Valentina: A IESIT PROFITOAREA ELIZA ENE CORBEANU COECHIPIERA LA SMECHERII CU CRISTIAN ENE CORBEANU, FIICA DE PROCUROR DE MEHEDINTI…SA NE SPUNA CA NIMIC NU I SE VA INTAMPLA NASOL LUI BASESCU…NICI VOUA, CARE FACEATI CARTILE LA DNA CU CLAUDIU DUMITRESCU SI RARES DAN…NICI VOUA , CARE L-ATI JUPUIT SI PE NELU IORDACHE, RECOMANDAT VOUA SPRE JUPUIALA,…EHEEE, LISTA MARE CU VOI, CU DR. LASCAR SPRE EX…NICI VOUA NU VI SE INTAMPLA MARE LUCRU….DAR AVETI COPII SI E BINE, CA AU SA VA PLATEASCA EI CAUTIUNEA LA DUMNEZEU…VA IMAGINATI CA UMPLEREA GAURILOR ESTE IDEALUL OMULUI IN VIATA? ELIZA LUI OPRAN? COBAIUL CREDE MEREU CA FARA EL NU SE POATE…..APROPO, DE LA ENE I S-A TRAS SI LUI BASESCU, DEGEABA ATI TUCALIT PE APROAPE!..ELIZA CORBEANU TE SALUTA DANIEL DRAGOMIR SI VA DORESTE UN PARTY SANATOS CU CLAUDIU..APROPO DE AFACERILE CU CARNE SI ABATOARE…L-ATI REZOLVAT SI PE MIHAESCU SI PE VASCAR…BINE CA AVETI PLOZI…PARINTII MANANCA AGURIDA SI COPIILOR LE CAD DINTII….ELIZO….DANSUL CATUSELOR, AI? MAI JUCATI LA PETRECERI CU PROCURORII D.N.A.???

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.