După asasinarea gen. Soleimani – la orizont certitudinea unui nou conflict, a...

După asasinarea gen. Soleimani – la orizont certitudinea unui nou conflict, a morții și a pierderilor economice!!!

0 197

Diplomat englez despre uciderea lui Qassem Soleimani : ,,pentru producătorii de arme, serviciile militare și de securitate, pentru fondurile speculativ sau companiile petroliere se simte mirosul dulce al banului și al puterii”!

În articolul ,,America pariază și mai mult pe loialitatea față de Arabia Saudită” fostul diplomat britanic Craig Murray, a scris pe blogul său imediat după asasinarea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani că ,,Renunțarea de către SUA la războiul prin interpuși și uciderea directă a unuia dintre cele mai importante personaje politice din Iran a schimbat politica internațională în chip fundamental. Este o greșeală gravă. Ramficațiile ei sunt profunde și complexe”.
El a adăugat că: ,,Avem o lecție de învățat de aici, mai cu seamă că, pe 3 ianuarie dimineața, a fost satisfacție la Washington, Tel Aviv, Riyadh și chiar la Teheran.
Toate elitele politice observă că sunt perspective de câștig din noua fluiditate. Pentru oamenii simpli din toate aceste țări nu există decât certitudinea unui nou conflict, a morții și a pierderilor economice. Însă pentru elitele politice, pentru producătorii de arme, pentru serviciile militare și de securitate și pentru interesele aliate, pentru fondurile speculative cu capital de risc, pentru speculatori și companiile petroliere se simte mirosul dulce al banului și al puterii.

Teheranul va fi mulțumit, pentru că SUA vor pierde definitiv în Irak. Irakul are o majoritate șiită, iar Israelul a transportat în Irak o mare parte dintre militații sunniți din Statul Islamic, pentru a scăpa din cleștele forțelor guvernamentale turce, ruse și siriene. Iranienii nu aveau să stea cu mâinile în sân, iar milițiile iraniene au început să distrugă aceste rămășițe ale Statului Islamic. De aceea se afla în Irak generalul Qassem Soleimani, de aceea a fost ucis un mercenar american care ajuta Statul Islamic și de aceea erau bine primiți la Bagdad și reprezentanții militari ai Siriei.
Au trecut cinci ani de când am fost ultima oară în Zona Verde din Bagdad și pot sa spun ca era fortificată din greu, cu bariere și puncte de control din sută îm sută de metri, că protestatarii nu aveau cum să intre și să atace ambasada SUA fără complicitatea guvernului irakian. Mișcarea aceasta de protest va deveni una perenă odată cu asasinarea generalului Soleimani. Începând de acum, Teheranul va avea o nouă pârghie de control în Irak, o pârghie care se poate dovedi de nezdruncinat. (vedeţi şi nota redacţiei de la sfârşitul articolului scris de diplomatul englez)

La la Riyadh și la Tel Aviv va fi satisfacție, la ideea că se va realiza visul lor ca America să distrugă un rival regional precum Iranul, așa cum a distrus Libia sau Irakul. SUA pot face asta. Impactul tehnologiei militare nu trebuie subestimat. Există teorii cum că SUA ar putea fi înfrânte, dar sunt simpliste și nerealiste, mai cu seamă dacă SUA vor opta pentru o invazie de proporții. Tehnologia este un factor mai important decât în anii 1960.
SUA pot distruge Iranul, însă costul și ramificațiile ar fi uriașe și ar putea fi destabilizat nu doar Orientul Mijlociu, ci si Asia de Sud, inclusiv Pakistanul. Opinia mea este că Trump nu este atât de nebun după război precum Clinton, iar acest lucru nu se va întâmpla. Să ne rugăm să nu se întâmple.

Am avut bucurie și la Washington. Nimic nu se compară cu un atac militar de succes în timpul unei campanii pentru realegerea președintelui. Dezastrul de la Ambasada SUA de la Benghazi, în Libia, a lăsat urme adânci în mintea electoratului, iar faptul că Trump a arătat străinilor că nu au voie să atace America a prins perfect acolo unde contează, în rândul electoratului, indiferent de ce ar spune CNN.

Și acum ce se va întâmpla? Liderii din Iran pot obține de pe urma acestor evenimente consolidarea puterii lor în Irak și eliminarea Statului Islamic din Irak. Însă asta nu va fi suficient pentru repararea mândriei naționale. Pentru asta e nevoie de ceva rapid și spectaculos. Ne putem aștepta la acțiuni împotriva navelor în strâmtoarea Ormuz, ceva ce Iranul poate face repede și fără prea multe pregătiri. Iranul poate recurge la atacuri cu rachete asupra Israelului și Arabiei Saudite, însă este mai probabil ca Teheranul să prefere o țintă americana. Ar putea fi asasinat un ambasador. Ar putea fi lansate rachete asupra unor baze militare americane din Irak. Toate aceste scenarii ar duce imediat la o escaladare dezastruoasă.

Pe termen scurt, Trump trebuie fie să retragă trupele din Irak, fie să trimită și mai mulți militari acolo. Marea Britanie nu poate recurge la opțiunea a doua, pentru că nu are nici suficienți militari, nici bani. Prin urmare, Londra ar trebui să-și retragă cât mai repede cei 1.400 de militari. Nu este însă sigur că ,,triumful” asasinării lui Soleimani îi va oferi lui Trump suficient capital electoral pentru a-și retrage trupele, ceea ce ar fi mișcarea înțeleaptă. 2020 va fi un an foarte periculos”.

Nota Redacţiei
Facem o paranteză – de extremă actualitate – ieri a fost votată şi adoptată de Parlamentul irakian rezoluția prin care cere Guvernului să expulzeze trupele americane din Irak, în urma raidului aerian care l-a ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani. Ieri Trump le-a spus reporterilor la bordul Air Force One: „Avem o bază aeriană extrem de scumpă, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a fi construită, cu mult înaintea mandatului meu. Nu plecăm decât dacă ne restituie banii pentru ea”.
Liderul american a declarat că dacă Irakul solicită forţelor americane să plece şi nu o face într-un mod amical „le vom impune sancţiuni aşa cum nu au mai văzut vreodată” şi că va face ca sancţiunile impuse Iranului să pară „destul de blânde”.
La rândul său, Departamentul de Stat cere Irakului să revină asupra intenției de a cere retragerea trupelor străine. „În timp ce aşteptăm clarificări suplimentare cu privire la natura juridică şi la impactul rezoluţiei de astăzi, îndemnăm cu tărie liderii irakieni să reconsidere importanţa relaţiei economice şi de securitate existentă între cele două ţări şi prezenţa în continuare a Coaliţiei globale pentru înfrângerea ISIS”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american Morgan Ortagus.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.