„Dupa 75 de ani de la Dictatul de la Viena: victimele uitate,...

„Dupa 75 de ani de la Dictatul de la Viena: victimele uitate, calaii omagiati la Cluj !”,

0 1398

S-au implinit 75 de ani de la Dictatul de la Viena din 30 august 1940, prin care marile puteri fasciste Germania si Italia au obligat Romania sa cedeze nord – vestul Transilvaniei Ungariei horthyste. Dictatul de la Viena a ramas in memoria poporului roman drept un act odios soldat cu sute de crime abominabile si sute de mii de romani prigoniti, expulzati sau refugiati.
Daca noi romanii am uitat sa comemoram victimele Dictatului de la Viena, altii insa au inceput sa reinterpreteze istoria, respectiv odiosul act din 30 august 1940, si sa-i omagieze pe calai. Astfel, la zilele culturii maghiare de la Cluj-Napoca UDMR  a organizat un simpozion, la care au participat cativa istorici maghiari  care a avut un titlu care a iritat majoritatea romaneasca: „Arbitrajul de la Viena din 30 august 1940. Antecedente si consecinte”. Organizatorii simpozionului au utilizat termenul „Arbitrajul de la Viena”, folosit in 1940 si ulterior de oficialii si istoricii maghiari,  desi in istoriografia romaneasca si internationala a fost consacrat termenul „Dictatul de la Viena”. Pe de alta parte, in mod ostentativ, organizatorii au reprodus pe programul simpozionului ultima parte a textului dictatului, pe care se vede semnatura ministrului roman de externe Mihail Manoilescu, pentru a sugera astfel ca romanii au semnat si deci au acceptat actul de la Viena.
S-au folosit ostentativ imagini de la intrarea in Cluj a armatei ungare, in frunte cu conducatorul fascist Miklos Horthy, calare pe un cal alb, in urma Dictatului de la Viena.Trianon populatie Aniversarea unei invazii  cu consecinte tragice pentru romani a fost sustinuta de o asociatie revizionista maghiara  impreuna cu Asociatia Miklos Horthy si Ordinul Vitejilor, organizatii revizioniste din Ungaria. Manifestarea a prilejuit mai multe discursuri de omagiere a lui Miklos Horthy si a Dictatului de la Viena. A fost prima aniversare oficiala a Dictatului de la Viena la Cluj, iar autoritatile romane nu au avut nicio reactie..
se stie in Ungaria exista obligativitatea evocarii Tratatului de la Trianon in toate scolile din Ungaria si in cele cu predare in limba maghiara de pe teritoriul altor state, urmarindu-se astfel ca noile generatii sa cunoasca semnificatiile trunchiate ale tratatului care a ciuntit Ungaria Mare si ca tinerii maghiari dinafara granitelor Ungariei sa nu mai poata fi asimilati de populatia majoritara. A doua initiativa prevede un plan de excursii obligatorii pentru elevii scolilor generale din Ungaria in fostele teritorii ale Ungariei Mari, pentru a incheia relatii de prietenie cu elevii din randul minoritatilor maghiare din Transilvania, Slovacia, Voievodina si Ucraina. HORTHY C Manifestarea a avut drept scop celebrarea cedarii Ardealului cu 75 de ani in urma, fiind refacuta simbolic intrarea pe un cal alb a lui Miklos Horthy in Cluj inconjurat de husari. Ce este foarte grav, manifestarea revizionista a fost autorizata de primarul Boc,care a alocat si 300.000 lei din bugetul local, care si-a motivat decizia prin respectarea libertatii de exprimare prevazute de Constitutia Romaniei, Ori organizatiile care au sustinut manifestarea se situeaza inafara Constitutiei Romaniei, prin scopul si trecutul lor revizionist: titulatura Miscarii Tinerilor celor 64 de Comitate face trimitere la refacerea Ungariei Mari, iar Ordinul Vitejilor a fost infiintat chiar in anii celui de al doilea razboi mondial.
In mod paradoxal, in timp ce este interzisa si pedepsita orice evocare si comemorare a  conducatorul statului roman in perioada 1940-1944, in Romania este permisa omagierea conducatorului fascist ungar Miklos Horthy, un calau al poporului roman. Gestul  extremistilor maghiari este unul fara precedent in conditiile in care nici macar in Ungaria nu este permisa celebrarea lui Horthy. La asa ceva se ajunge cand iti uiti propria istorie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.