Dupa 35 ani un asteroid trece foarte aproape de Terra

Dupa 35 ani un asteroid trece foarte aproape de Terra

0 74

Un asteroid va trece marti, 8 noiembrie, intre Pamant si Luna, oferindu-le oamenilor de stiinta o ocazie rara de a-l studia fara sa recurga la proceduri si echipamente costisitoare, informeaza Reuters.
Astronomii din emisfera nordică vor putea urmări acest obiect spaţial cu numărul de cod 2005 YU 55 prin intermediul telescoapelor, dar asteroidul va fi greu de văzut cu ochiul liber.
Asteroidul 2005 YU 55, cu un diametru de aproximativ 400 de metri, se va afla marti, la ora 18.28 (ora SUA si Canada), la o distanta de aproximativ 323.469 de kilometri fata de Pamant.
Studii anterioare au arătat că asteroidul 2005 YU 55 se referă la aşa-numitul tip C, fiind de fapt o bucată de piatră pe bază de carbon şi siliciu.
„Este pentru prima data din 1976 cand un corp cosmic de aceste dimensiuni trece atat de aproape de Pamant. Ne ofera o ocazie buna si rara de a studia un astfel de corp aproape de Pamant”, a declarat Scott Fisher, director de program in cadrul NASA.
Orbita si pozitia asteroidului sunt binecunoscute, a adaugat cercetatorul NASA Don Yeomans. „Nu exista nici o sansa ca acesta sa intre in coliziune cu Pamantul sau cu Luna”, a explicat acesta.
Se estimeaza ca in jur de cateva mii de astronomi profesionisti sau amatori vor urmari apropierea asteroidului, care va fi vizibila din emisfera nordica a planetei. Asteroidul va fi totusi neclar pentru a fi vazut cu ochiul liber si se va misca prea repede pentru a putea fi vazut cu telescopul spatial Hubble.
„Cel mai bun moment pentru observatie va fi in seara zilei de 8 noiembrie, de pe coasta estica a SUA. Va fi foarte sters, chiar si in momentul de maxima apropiere. Este necesar un telescop destul de bun pentru a vedea asteroidul trecand”, a explicat Don Yeomans.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.