Duminică, 1 octombrie, își deschide porțile „Bienala albastră“, cel mai mare eveniment...

Duminică, 1 octombrie, își deschide porțile „Bienala albastră“, cel mai mare eveniment dedicat artelor vizuale din Regiunea Centru

0 75

– Până în 5 noiembrie, în 24 de locații, brașovenii și turiștii sunt așteptați să vadă cele peste 1.000 de opere de artă realizată de cei 400 de artiști participanți. Acest eveniment cultural este susținut de Primăria Brașov, prin Ghidul de finanțare al proiectelor culturale –

Începând de duminică, 1 octombrie, și până în 5 noiembrie, Brașovul devine o imensă galerie de artă, în cadrul celei de a treia ediții a Bienalei albastre, bienala internațională de artă vizuală, care anul acesta se desfășoară sub titlul „Oximoron“. Acest eveniment cultural este finanțat de Primăria Brașov și este cel mai mare din Regiunea Centru, dedicat artelor vizuale.

Timp de o lună de zile, brașovenii și turiștii se vor putea bucura de peste 1.000 de opere de artă realizate de cei 400 de participanți, selectați sau invitați, în 24 de locații, unele tradiționale, altele mai puțin formale.

Printre cele 24 de spații expoziționale se numără Galeria 9, foaierul Teatrului Sică Alexandrescu, Casa Mureșenilor, instituțiile de cultură locale sau din județ –  Muzeul de Artă, Centrul Apollonia, Muzeul Civilizației Urbane, Muzeul Țării Făgărașului, Cetatea Feldioarei,  Muzeul Tradițiilor Codlene, curtea interioară a Primăriei Brașov, Vila Adler, Turnul Alb, și chiar pietonala Republicii, în dreptul Modarom.

,,Ne propunem ca această bienală să devină una dintre cele mai importante din lume, să fie o mândrie pentru brașoveni. Desigur că s-a auzit de ea în afara granițelor, pentru că avem foarte mulți participanți și mulți invitați care vin din exteriorul țării, dar ne dorim ca acest lucru să fie un dar de neprețuit pentru brașoveni, să crească și să ajungă acolo unde trebuie, să ducă orașul nostru pe culmile culturii europene. Numărul expozanților a crescut față de prima ediție. În fiecare ediție, numărul lor crește. Deși sunt 24 de locații, nu putem expune toate operele pe care le-am primit, ci doar o selecție a celor care s-au înscris. Oamenii, atunci când vor intra pe site-ul bluebiennale.com, vor avea posibilitatea să vadă programul nostru și să găsească locațiile pe care le preferă sau pot vizita toate expozițiile, cu tururile noastre ghidate, toate locațiile posibile. Aveți ce vedea!”, a precizat Victoria Țăroi, președintele Asociației Culturale Artessentia și curator al Bienalei.

Bienala Albastră – Oximoron este unul dintre cele 45 de proiecte culturale pe care le-a finanțat Primăria Brașov în acest an. Suma alocată operatorilor culturali prin Ghidul de finanțare este cea mai mare sumă alocată acestui program până în prezent: 5,5 milioane de lei. Valoarea finanțării alocate de Primăria Brașov Bienalei este 249.409 lei, evenimentul fiind încadrat la categoria proiecte mari, în cadrul ariei tematice ,,proiecte cu caracter repetitiv“.

,,Duminică, 1 octombrie, începe la Brașov cel mai amplu eveniment de artă vizuală din Transilvania, «Bienala albastră». Este un proiect finanțat de Primăria Municipiului Brașov cu suma maximă de aproape 250.000 de lei, din bugetul de finanțări pentru proiectele culturale de anul acesta. Un proiect care va aduce la Brașov peste o mie de opere de artă vizuală, între 1 octombrie și 5 noiembrie. Anul acesta, vă reamintesc, bugetul pentru finanțările proiectelor culturale este cel mai mare de până acum, este de 5,5 milioane de lei, iar asta ne arată că operatorii culturali au făcut, cu bugetare corectă, ca Brașovul să fie relevant pe harta culturală a României. Îi invităm pe toți brașovenii și pe turiști deopotrivă, să vină la Brașov între 1 octombrie și 5 noiembrie, pentru a vizita expozițiile din cadrul «Bienalei albastre»”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Duminică, 1 octombrie, are loc marea deschidere a Bienalei de arte vizuale de la Brașov, începând cu orele 13.00, la Galeria 9 (clădirea Teatrului Dramatic, intrarea din str. Vlad Țepeș), în foaierul Teatrului Dramatic Sică Alexandrescu și Piața Teatrului 1. Evenimentul continuă cu vernisajul care va avea loc de la 16.30,  la Turnul Alb. Prima zi se încheie cu un nou vernisaj, la ora 19.00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Clădirea Rectoratului).

Mai multe detalii despre acest eveniment pe site-ul oficial, https://bluebiennale.com/web/.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.