Duda a putrezit

Duda a putrezit

0 184

Obisnuit numai sa castige la masa de pocher a vietii, histrionul a parasit scena pe usa din dos, aranjand insa sa fie si acolo intampinat cu flori si compatimit ca nu l-a asteptat limuzina in fata foaierului. Daca nu m-ar durea stomacul de la o bere mult prea laudata in reclame, as rade homeric, asa cum am facut-o si cand s-a indepartat de tata-socrul regal, vrend sa ajunga presedinte de republica. Asa ca nu pot decat sa-l compatimesc pe acest Radu Duda, cel acceptat din disperare intr-o mezalianta disperata, caci ex-regelui Mihai ii trebuia un bondar pentru Margareta sa.
Iar actorasul acesta, nemaifiind bagat in seama prin alte parti, s-a hotarat sa umble dupa cai verzi pe peretii cotrocenisti, dar efemerii cai de la efemera caleasca nu au frut sa opreasca la statia Dudei, asa ca, uda pana la samburi de ploaia politica perfida, de care nu s-a putut apara cu pelerina unor sloganuri depasite si zdrentuite de atata intrebuintare, Duda a putrezit, rostogolindu-se sub Margareta sa se usuce si sa fie oblojita.
Practic, iata despre ce este vorba.
Principele Radu Duda s-a retras, miercuri, din cursa prezidenþiala, „cu parere de rau, dar cu speranta pentru viitor”, adaugand ca „de aici incolo, campania prezidentiala nu va mai fi o lupta electorala, ci o lupta intre clanuri. Va fi o repetare a greselii din 1997.”
Nu ma laud cu o memorie grozava, dar daca s-ar fi intamplat ceva asa de groaznic cum da Radu Duda de inteles ca s-ar fi petrecut in ’97, tot mi-as fi amintit. Alegerile trecusera, taranistii conduceau tara, mondialele la fotbal veneau in anul urmator, asa ca nu stiu ce a vrut Duda sa spuna. In sfarsit…
„De cand am hotarat sa ma prezint la alegerile prezidentiale pana astazi, au trecut cinci luni. Acum stiu ca ‘Romania Altfel’ este posibila, ca ea are adepti. Cei 12% dintre romani care ar dori sa voteze cu mine sunt un izvor de bine nepretuit. Ei s-au asezat in jurul ideii de respect al Statului si de profesionalism in viata publica fara sa-i oblige nimeni. 12% dintre romani convinsi sunt mai puternici decât 35% dintre romani pacaliti, constransi sau interesati”, spune Duda.
Vorbe fornaitoare, dar goale. Si de unde a scos Duda procentajul acesta de 12%? A comandat cumva si el vreun sondaj, ca-i la moda? Si fara sa fii tendentios, nu poti sa-i dai mai mult de cele circa 3% din mai toate sondajele. Cine mai este atat de fraier sa incerce pas de defilare cu niste mumii? Intr-adevar, cei interesati!
Principele mai precizeaza ca, in acest moment, „stanga politica este in buzunarul prezidential. Dreapta politica a ales sa ignore proiectul Casei Regale, crezand ca astfel va avea un castig politic pe termen scurt. Va fi o repetare a greselii din 1997”.
Principele Radu Duda si-a anuntat intentia de a candida pentru functia de presedinte al Romaniei pe 9 aprilie, anul acesta. Anuntul a fost facut la Palatul Elisabeta, acolo unde principesa Margareta si principele Radu de Hohenzollern-Veringen s-au intalnit cu Betsy Myers, consultantul campaniei lui Barack Obama. Myers a spus chiar ca singurul candidat pe care „l-ar sustine la alegerile prezidentiale din Romania ar fi Alteta Sa Regala”.
Pai ce era sa zica biata femeie, dupa ce a fost ospatata regeste, la propriu si figurat, si nu stia cum sa scape de insistentele princiare, ca sa plece sa-si vada de treburi mai normale? Dovada ca nici nu s-a inhamat la docarul regal spre Cotroceni.
Ca momente mai de Doamne-ajuta din viata „principelui”, se poate spune ca Radu Duda a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, fara a straluci apoi pe scena teatrelor. El este in varsta de 49 de ani, s-a nascut la Iasi, intr-o familie de medici – numai medicii fraieri nu aveau bani pe vremea comunismului, asa ca babacii au avut cum sa-l propteasca spre scena vietii! – si si-a inceput cariera profesionala pe scena, ducand, in piesele respective, ceaiul de seara sau olita de noapte unor baroni si conti bolnavi de prin scrierile clasicilor.
Iînsa rolul care i-a adus notorietate l-a jucat pe scena vietii, zece ani mai tarziu, cand a intalnit-o pe Principesa Margareta. Cei doi s-au cunoscut cu prilejul unor acþiuni caritabile si, in 1996, din prea multa iubire interesata, si-au pus pirostriile. Acest moment va marca sfarsitul carierei artistice, iar in 1999 Radu Duda devine Principe de Hohenzollern-Veringen, batranul Mihai I scapandu-i pe umeri palosul regal.

Dupa care Principele incepe sa se umple de bani, fiind numit reprezentant special al Guvernului Romaniei, sub doua guverne: PSD ºi PNL. Executivul a renuntat la serviciile lui in 2008, ca sa nu mai arunce bani frumusei pe garla.

Principele a mai fost acuzat si de relatii cu Securitatea comunista, acuzatii pe care, asa cum era de asteptat de la orice mincinos notoriu, le-a respins. I-a fost deasemenea contestat titlul nobiliar obtinut prin casatoria cu principesa Margareta. Din nou ceva normal. Ce ar fi sa ma dau si eu la vreo batrana stra-stra-stranepoata de-a lui Vlad Tepes sau Stefan cel Mare, sa ma insor cu ea si sa devin astfel nobil? Credeti ca m-as duce altfel la buda sa-mi fac necesitatile? Haida de!

Si uite ca am scapat de un intrus la prezidentiale! Cine urmeaza? Sper ca manelistul jidov ratacitor, Nati Meir, si inca cei cativa care nu doresc decat sa fie bagati in seama si de care, pe moment nici nu-mi amintesc.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.