Dublu standard: Germania intervine în politica României, dar e deranjată când alții...

Dublu standard: Germania intervine în politica României, dar e deranjată când alții îi critică politica

0 601

Guvernul României a primit o scrisoare de la 12 Ambasade din lume prin care i se cere să nu adopte OUG pentru modificarea Codului Penal. Gestul ambasadelor este fără discuții o intervenție în politica internă a României și printr-o situație asemănătoare a trecut și guvernul german.

Ambasadorul american Richard Grenell este un ghimpe în coasta Guvernului de la Berlin și n-a ezitat să-l critice cu fiecare ocazie. De altfel, politica externă a Statelor Unite este una prin care critică derapajele Germaniei.

Fără să stea prea mult pe gânduri, Grenell s-a grăbit să spună că toate companiile germane ar trebui să părăsească Iranul după ce Trump a renunțat la acordul cu Teheranul privind armele nucleare.

Au urmat de asemenea, amenințările lui Grenell la adresa companiilor implicate în construcția conductei Nord Steam 2, lansând ipoteza că acestea ar putea suporta sancțiuni. Ambasadorul american la Berlin o soma pe Germania să cumpere gaz lichefiat de la SUA, pentru că ar mai bine pentru afaceri. SUA nu a încetat nici astăzi cu criticile la adresa Germaniei pentru gazul cumpărat de la ruși.

În scandalul Huawei, Grenell a avertizat Germania că dacă va lăsa compania chineză să-i construiască rețea 5G atunci SUA va fi nevoită să limiteze schimbul de informații intelligence.

Când a venit vorba de bugetul NATO, ambasadorul american a spus că Germania nu cheltuie suficient pentru apărare, oferind doar 1,3% din PIB. De altfel, germanii sunt singurii care s-au opus în NATO pentru creșterea cheltielilor necesare apărării. De la bun început, Berlinul a refuzat această strategie, însă asta nu l-a împiedicat pe Grenell să pună presiune pe oficialii germani și să-i atace.

Răspunsul germanilor
Ambasadorul american la Berlin s-a izolat singur și nu mai are încrederea guvernului. Declarațiile sale au stârnit multe reacții în societate, ajungându-se la discuții despre suveranitatea Germaniei și rolul SUA în Europa.
Cei mai deranjați de atitudinea ambasadorului au fost liderii opoziției, care nu au stat pe gânduri și au cerut expulzarea acestuia pentru că se implică în politica internă a țării.

Wolfgang Kubicki, vicepreședintele Partidului FreeDemocras (FDP), aflat în opoziție, a declarat: „orice diplomat american care acționează ca înalt comisar al unei puteri de ocupație trebuie să învețe că toleranța noastră își cunoaște și limitele”. Totodată, Kubicki este unul dintre cei cinci vicepreședinți al Parlamentului german.

Inclusiv Martin Schulz, fostul lider al Parlamentului European, acum implicat în politica Germaniei, a criticat anul trecut atitudinea ambasadorului Grenell: „Ceea ce face acest om este namaiauzit în diplomația internațională”.

*

Dar ceea ce critică Germania se pare că aplică în alte țări, cum este cazul României. Războiul diplomatic de la Berlin rămâne deschis și fără soluții. Grenell își continuă activitatea în același ritm, deși până acum n-a avut niciun rezultat cu criticile dure, iar guvernul de la Berlin și-a văzut liniștit de socotelile sale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.