Dublarea alocatiilor pentru copii la 84 de lei a devenit realitate!

Dublarea alocatiilor pentru copii la 84 de lei a devenit realitate!

0 523

Deputatii au aprobat in plen, marti, un amendament al liberalilor, adus Ordonantei de urgenta a Guvernului 65/2014, prin care se dubleaza alocatiile pentru copii de la 42 lei la 84 de lei.
Ordonanta astfel amendata a fost votata cu 322 voturi pentru si niciunul impotriva in Camera Deputatilor in sesiunea de vot final, masura este adoptata.
Amendamentul a fost sustinut in plen de deputatul PNL Cristina Pocora, autorul sau, care a spus ca acest amendament nu are culoare politica si este „pentru viitorul Romaniei”.
Ce sustine Pocora in motivarea amendamentului, potrivit raportului comisiei de munca: „Grurpul Parlamentar al PNL sustine majorarea alocatiei de stat pentru toti copiii la 200 de lei. Stim ca acest lucru nu se poate face decat treptat, din acest motiv acest amendament vizeaza cresterea alocatiei de stat pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani la 0,168 ISR, respectiv 84 de lei, nu mai mult decat a declarat eronat Premierul zilele trecute ca este nivelul acesteia in momentul de fata, urmand ca intr-un viitor cat mai apropiat, cand bugetul o va permite, sa o aliniem la 200 de lei, cat este pentru copiii cu varsta cuprinse intre 0 si 2 ani.
Mai mult, amendamentul vizeaza si majorarea alocatiilor pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handiap, la 0,4 ISR, respectiv 200 de lei, acestia fiind numeric mai putini, deci presiunea bugetara putand fi suportata mai usor in cazul lor.cristina pocora
In conditiile in care aceste alocatii nu au mai fost actualizate din luna ianuarie 2009, desi indicele preturilor de consum a crescut cu peste 20 de puncte procentuale, consideram ca amendamentul nostru trebuie sustinut.
Mentionam ca la nivelul Uniunii Europene, media alocatiei de stat pentru copii este de 210 euro, in timp ce in Romania alocatia unui copil nu depaseste 10 euro, cifra care plaseaza tara noastra in coada listei la nivel mondial. Vorbim de 3,6 milioane de copii pentru care este foarte important sa gasim fondurile necesare respectarii dreptului universal consacrat prin Constitutie, dar si prin Conventia ONU referitoare la Drepturile Copilului, mai ales ca procentul copiilor in risc de saracie si excluziune sociala in Romania este de 48,5%!”

Declaratii
Alina Gorghiu a vorbit despre „o prima veste foarte buna pentru Romania”.Victor Ponta a declarat de la tribuna Parlamentului ca este un vot consistent si a afirmat iar ca autorii amendamentului ca nu au precizat de unde se vor lua banii pentru aceasta masura, in timp ce liderul liberal
Premierul Victor Ponta a precizat ca executivul nu a dat aviz pentru ca nu i s-a cerut unul, in schimb a informat ca impactul masurii este de 1,8 miliarde de lei.
„Partea proasta este ca cei care au facut amendamentul nu ne-au spus de unde luam (banii – n.red.), cum spune in Constitutie„, a adaugat Ponta. „Nu ne-au spus cei care au votat, deci tot noi trebuie sa vedem unde gasim banii. Acum ii gasim, anul asta, ii gasim si la anul”, a mai afirmat premierul.
„Dna ministru Plumb a fost astazi un vot la Camera Deputatilor legat de dublarea alocatiilor si pentru celelalte categorii de copii – noi am marit pentru 600.000 de copii din familiile cu situatii materiale defavorizate – s-a propus la Camera Deputatilor dublarea pentru toti. Noi suntem partid social democrat si suntem primii care ne bucuram, ne era frica ca dreapta se opune acestor lucruri, acum inteleg ca ei isi doresc foarte tare acest lcuru iar noi ni-l dorim cu atat mai mult”, a mai declarat Ponta.
Cristina Pocora a declarat ca finantarea majorarii alocatiei este rolul Guvernului, sa identifice bani pentru legi pe care Parlamentul le adopta. „Din punctul meu de vedere, bani sunt, pentru ca l-am auzit pe Victor Ponta ‘avem crestere economica, avem excedent bugetar’ si atunci trebuie sa isi prioritizeze lucrurile, iar prioritatea o reprezinta copiii”.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.