DSS nu are personal pentru varstnicii imobilizati

DSS nu are personal pentru varstnicii imobilizati

0 701
Tot mai multi pensionari neputinciosi au nevoie de ingrijire la domiciliu. Cei cinci furnizori de astfel de servicii din judet nu pot face fata celor 200 de solicitari de pe listele de asteptare. Directia de Servicii Sociale ar putea ajuta mai multe persoane varstnice incapabile sa se descurce singure, daca ar avea suficient personal. Doar 10 ingrijitori merg la domiciliul celor 56 de varstnici aflati in evidente. Din cauza salariilor mici, cele 27 de posturi vacante raman in continuare neocupate.
Numarul persoanelor varstnice care au nevoie de ingrijire acasa este mult mai mare fata de locurile din centrele existente in judet.
Directia de Servicii Sociale si organizatiile non guvernamentale Asociatia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, Caritas Alba Iulia, Asociatia Ingrijire acasa si Fundatia Prolife International, toate cu puncte de lucru in Brasov, sunt singurele furnizoare de astfel de servicii. Toate deservesc 200 de persoane vulnerabile si tot atatea se afla pe lista de asteptare, spune Diana Bors, director Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala Brasov.
Pentru persoanele varstnice din mediul rural o solutie ar putea gasi primarii, care ar putea pune beneficiarii ajutoarelor sociale sa aiba grija de pensionarii dependenti de ceilalti.
La serviciul de ingrijire la domicili al Directiei de Servicii Sociale, lucreaza doar 10 ingrijitori si nicio asistenta medicala. Unele asistente au iesit la pensie iar cele mai tinere si-au dat demisia, din cauza salariilor foarte mici. Din acelasi motiv, desi sunt fonduri, nimeni nu candideaza pentru cele 27 de posturi vacante.
Cursul de calificare pentru un ingrijitor dureaza pana la opt luni. In acest timp, lpe istele de asteptare continua sa apara noi nume.
La Centrul de ingrijire temporara Respiro din Noua, inaugurat acum cinci luni, sunt cazati doar 11 beneficiari, chiar daca asteptarea era de 25 de persoane vulnerabile pe luna. Explicatia este ca beneficiarii care au un handicap nu isi primesc indemnizatiile pe perioada sederii lor la centru. De acest serviciu pot beneficia cei care au nevoie de ingrijire dupa interventii chirurgicale sau cei care au ramas singuri la domiciliu. Perioada maxima de cazare in centru este de 90 de zile. 
Cei care nu au niciun venit si au un grad de handicap beneficiaza gratuit de sederea la centru, indiferent daca sunt varstnici sau persoane care sufera de boli cronice.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.