Drumul spre credit e pavat cu banci de treaba

Drumul spre credit e pavat cu banci de treaba

0 169

Oamenii de afaceri veniti sa se intalneasca la Brasov cu Mugur Isarescu n-au aflat prea multe de la guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Dresorul leului de foarte multi ani incoace n-a reusit sa transmita mai nimic in Aula Universitatii Transilvania, care a gazduit intalnirea mai multor oficiali bancari cu reprezentanti ai mediului de afaceri. Tot ce a reusit sa comunice Isarescu au fost banalitati usor apocaliptice de genul „criza economica este una istorica si fara precedent”. Dupa care guvernatorul BNR s-a grabit sa alunge boarea de panica transmisa de vorbele sale si a denuntat psihoza creata in jurul crizei, care a facut si va mai face inca mai multe ravagii decat criza insasi.
Desi oamenii de afaceri prezenti la intalnire erau foarte interesati de politica de credite a bancilor in aceasta perioada, Isarescu s-a ferit sa ofere sugestii institutiilor bancare. Ba chiar i-a dezumflat pe cei care asteapta relaxarea criteriilor de acordare a unui credit, invocand exemplul tarilor in care dobanzile foarte mici practicate – chiar apropiate de zero – au impulsionat consumul exagerat si au pregatit alt soi de conditii crizei. Ca sa redea si mai sugestiv atmosfera infernului bancar ascuns sub aparenta vietii paradiziace pe care o promite sistemul, Isarescu si-a ingaduit chiar si infuzii literare si a citat mult-tocita expresie sapientiala cum ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii.
Din pricina crizei au ba, guvernatorul Mugur si-a pierdut mult din aura de imblanzitor de monede straine cu care aparuse in public pe la inceputul anului, cand ne anunta ca vigilenta BNR a deturnat atacurile asupra leului incercate de pe mai multe piete externe. Din domesticitorul cursurilor leu-orice, Isarescu a devenit astazi mai degraba dieteticianul netalentat al monedei nationale, afectata grav de anorexie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.