Droguri si avorturi spontane in scolile brasovene

Droguri si avorturi spontane in scolile brasovene

0 682

Avorturi spontane chiar in toaletele scolilor si copii sub influenta drogurilor sau alcoolului! Sunt situatii constatate de putinii medici scolari din Brasov, unde se inregistreaza un deficit crunt de specialisti. 16 scoli gimnaziale si 7 licee din municipiu nu au personal medical.

Avorturi spontane chiar in toaletele scolilor si copii sub influenta drogurilor sau alcoolului! Sunt situatii constatate de putinii medici scolari din Brasov, unde se inregistreaza un deficit crunt de specialisti. 16 scoli gimnaziale si 7 licee din municipiu nu au personal medical. Asta insemana ca mii de elevi trebuie sa astepte ambulanta chiar daca in scoala exista cabinet medical unde ar putea primi primul ajutor.

Monica Netejoru este medic scolar de aproape 20 de ani si lucreaza in doua cabinete scolare. Prin mana ei trec sute de copii de la pusti de 7-8 ani pana la adolescenti. Este acolo cand copiii au nevoie, in cazuri de urgenta dar si pentru a-i consulta. In cabinetul medicului scolar multi afla ca au probleme ale coloanei vertebrale, sufera de astm, diabet, hipertensiune, boli de inima sau obezitate.

Fiecare scoala care are intre 100 si 1000 de elevi ar trebui sa aibe un medic si cel putin 2 asistente medicale. Lipsa de personal din sistem face ca numarul cadrelor medicale din unitatile de invatamant din Brasov sa fie insuficient.DSS Brasov

Fata de acum cativa ani, numarul medicilor din scolile brasovene este cu mult redus. Mariana Topoliceanu, director executiv DS Brasov, spune ca am ramas cu mai putin de jumatate din cadrele medicale necesare din unitatile de invatamant. Numeroasele memorii facute atat la Ministerul Sanatatii cat si la Ministerul Finantelor au ramas fara raspuns.

Desi numarul medicilor din scoli este tot mai mic problemele elevilor de sanatate se inmultesc. Daca la cei mici cele mai multe probleme apar din neatentie, la liceeni altfel stau lucrurile. Sunt traumatisme care de multe ori sunt urgente majore, au fost cazuri in care s-au sectionat vase sanguine importante, foarte multe lipotimii, plasmofilii, care si acestea se pot rezolva la nivelul cabinetului medical. Sunt si cazuri de ebrietate dar si copii sub influenta drogurilor, confirma dr. Monica Netejoru.

Au fost cazuri in care medicii au depistat cazuri de eleve gravide, unele foarte tinere chiar si de 12-14 ani. Unele duc sarcinile la bun sfarsit insa altele sufera avorturi spontane chiar in toaletele scolilor.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.