Drept de vot la saispe ani?

Drept de vot la saispe ani?

0 162

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda a apreciat ca ar fi oportuna acordarea dreptului de vot incepand cu varsta de 16 ani, pe motiv ca tinerii sunt suficient de maturi pentru a-si exprima optiunile lor politice.
De parca maturizarea fizica inseamna neaparat si maturizare psihica! Uitati-va la parlamentarii si politicienii nostri, multi dintre ei ditamai huidumele, dar care nu stiu daca Shakespeare joaca la Manchester United sau la Fiorentina.
Preda argumenteaza ca accesul neingradit la informatie al tinerilor ii face capabili pe acestia sa-si contureze opiniile politice inainte de majorat.
Dar Preda uita ca acest acces neingradit la imagini din lumea curvaraselii face ca interesul pentru bordelul politic sa scada la zero. Asta este informatia preferata a adolescentilor, si nimeni nu se prezinta sa-i indrume, cu atat mai putin mincinoasa clasa politica.
De asemenea, democrat-liberalul mai sustine ca ar trebui sa existe o corelare a dreptului de vot cu cel la munca.
„Daca un tanar poate munci legal de la 16 ani, de ce n-ar putea el si vota de la aceeasi varsta?”, argumenteaza Preda intr-o postare pe blogul personal. Pe langa asta, un tanar care munceste devine si contribuabil la buget, fapt ce-l indreptateste la exprimarea prin vor a optiunilor politice.
Oare Preda uita ca la 16 ani tinerii nu au apucat sa se califice in vreo meserie, ca sa nu mai vorbim de alte functii? Si ce discernamant politic are un tanar fara scoala, pus sa sape santuri sau sa care lazi cu zarzavat prin piete si magazine? Oare pe acolo se obtine cultura politica sau prin studii cat mai aprofundate?
Un alt argument invocat de Preda este tendinta de reducere, pe plan internaþional, a varstei minime pentru exercitarea dreptului de vot.
„Exista tari ca Austria care a redus pragul la 16 ani pentru alegerile europene, este si simbolic acest gest, iar in Franta subiectul se discuta. Pentru noi ar pica si bine, am scoate pe undeva fruntea ca promotori ai unei idei”, a declarat Preda.
Nene preda, las-o jos ca macane! Uite cu ce si-a gasit omul sa ridice fruntea! S-a gandit oare sa compare nivelul de trai si de civilizatie, in comparatie cu cel de la noi?
In al treilea rand, europarlamentarul a invocat tendinta istorica de reducere a varstei la care o persoana isi poate exercita drepturile electorale. Daca in perioada interbelica, pentru Camera se vota de la 21 de ani, iar pentru Senat de la 40, in perioada comunista pragul a fost uniformizat la 20, ulterior la 18 ani. Perioada postrevolutionara nu a adus nicio schimbare in aceasta chestiune.
Dar, maestre Preda, nu cumva sefuletul dumitale de partid – ala de dupa perdea, Basescu – infiera la un moment dat facaturile comuniste? Pai atunci de ce sa nu o luam de pe la 14 ani, odata cu buletinul? Sau de pe la zece, ca in casatoriile dintre tigani? Ca si unele, si celelalte, sunt niste impuneri manevrate de legi scrise sau nescrise.
Dat fiind faptul ca prevederile Constitutiei mentioneaza expres varsta de 18 ani, Preda a spus ca subiectul trebuie abordat in cotnextul mai larg al reformei constitutionale.
„Sunt convins ca o campanie pentru prezidentiale ar trebuie sa abordeze subiectul proiectelor de Constitutie. Observ ca nici Mircea Geoana, nici Crin Antonescu nu vor sa discute asa ceva (pentru ca au ceva minte si discernamant, n.a.), dar alegerile ar trebui sa genereze mari dezbateri in care astfel de probleme ar merita discutate. Dar nu numai acestea, ar trebui sa dezbatem si alte chestiuni, cum ar fi restrictiile pentru muncitorii romani pe piata europeana a muncii”, a mai spus Preda.
Cred si eu ca domnului Preda si pedelistilor lui le-ar conveni chestia cu 16 ani. Ce i-ar mai fraieri pe acesti adolescenti cu portocale otravite!
Si i-as mai pune domnului Preda si pedelistilor sai o intrebare: ce-i veni tocmai acuma sa puna in dezbatere aceasta problema? Tocmai acuma, cand tara arde pe fund de prapastie. Nene, du-te si trage un pui de somn, poate te trezesti vindecat!
In plus, sa nu uite domnul Preda ca, pe vremea cand tinerii votau la 21 de ani, aveau si ce manca si nu umblau dupa cersit sau furat.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.