Dragobetele nasul pasarilor – Traditii vechi

Dragobetele nasul pasarilor – Traditii vechi

0 177

Pacat insa ca foarte multi i-au uitat semnificatia si au substituit-o cu sarbatoarea vecinilor nostri occidentali, aceea a Sf. Valentin. Oare de ce tinerii nostri nu dau importanta acestei sarbatori. Dupa parerea mea sunt doua cauze. Prima, pentru ca ziua Sf. Valentin este pe 14 februarie, Dragobetele pe 24 februarie, deci este inainte si se serbeaza cu mare entuziasm, iar pentru Dragobete mai scade elenul. Snobismul a impus sarbatoarea Sf.Valentin peste Dragobete. A doua cauza cred ca nu le place numele. VALENTIN suna mai bine decat DRAGOBETE. ?Mai nou au inceput mici boicoturi ale sarbatorii de import. Pentru sarbatorirea zilei de Dragobete la valoarea pe care ar trebuie sa o aiba, trebuiesc eforturi mari incepand cu mass-media, unde pe toate posturile de radio si TV, numai de Sf.Valentin se discuta.


In credinta populara, Dragobetele este cel care oficiaza nuntile pasarilor. In toate satele de odinioara, cand traditiile erau respectate, se auzea “Dragobetele saruta fetele” – adica tinerii flacai isi cautau iubitele, pe care urma sa le sarute. Dragobetele este socotit ca divinitate populara, se spune ca era un tanar deosebit de frumos, care ia mintile fetelor.


In zilele calde si frumoase, se duceu in paduri sau pe dealuri si culegeau primele flori aparute, care erau daruite iubitelor. Alergau dupa ele si pe care le prindau le sarutau in fata tuturor. Acest sarut, era primul pas catre nunta.


Dupa amiaza, tinerii cu iubitele alese se distrau in casa unui dintre ei, unde jucau, cantau si mancau. Dulciurile specifice eau inimioarele din turta dulce frumos ornate cu zahar.


Obiceiuri: Obiceiurile de Dragobete, zi asteptata candva cu nerabdare de toti tinerii bucovineni, au fost in buna parte uitate, pastrandu-se doar in amintirea batranilor. Iar in ultimii ani.


????????? Florile culese si oferite, erau folosite in timpul anului pentru descantece, pentru tratarea unor boli.


????????? Fetele stangeau dimineata zapada curata, o lasau sa se topeasca si se spalau cu ea ca sa aibe tenul frumos.


????????? Femeile mature, participa si ele la acesta sarbatoare. Ele trebuiau sa atinga un barbat strain, eventual din alta parte, pentru a fi iubitoare tot anul.


Interdictii:


????????? In aceasta zi nu se taiau pasari, pentru ca ele isi pregateau cuibul sa se inmulteasca.


????????? Barbatii nu se certau cu nevestele lor, ca sa nu le mearga rau tot anul.


????????? Taranii nu lucrau in aceasta zi, pentru ca vara sa nu vina pasarile sa le strice culturile.


Dragobetele era sarbatorit in unele locuri si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.


Rugamintile lui Dragobete: Va rog un singur lucru: faceti-mi cadou de 24 februarie dragostea voastra, cea sincera, cea nepoleita, cea curata cu care va iubiti pe voi. Indepartati ura si invidia, chemati si inconjurati-va de dragoste. Macar de dragul meu si-al primaverii, de dragul inimii adevarate si-al sinceritatii curate. Va imbratisez pe toti cu aceeasi dragoste pe care o port de sute de ani, Dragobete”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.