„Draculagate” sau o afacere dubioasa cu marca Dracula

„Draculagate” sau o afacere dubioasa cu marca Dracula

0 341

Asocierea dintre firma Draco Carpat SRL ai caror presedinti sunt Paul-Loup Sulitzer si Razvan Theodorescu (fostul ministru al Culturii) – si Consiliul Judetean Brasov pentru exploatarea brandului Dracula ridica multe semne de intrebare. Suspiciunile legate de aceasta afacere au fost generate de scandalurile in care a fost implicat romancierul Paul-Loup Sulitzer, cercetat de ani buni in Franta pentru trafic de arme (Angolagate), spalare de bani, dar si condamnat pentru evaziune fiscala.


?


Senatorul Razvan Theodorescu a venit recent in urbea de la poalele Tampei pentru a convinge autoritatile locale ca ar fi bine sa se asocieze cu scriitorul francez Paul- Loup Sulitzer si partenerii sai in a exploata marca Dracula. Fostul ministru al Culturii a admis faptul ca este consultantul pe probleme de istorie si cultura romaneasca al lui Sulitzer.


„Am fost contactat de acest grup, condus de Paul- Loup Sulitzer. Mai mult, ma port garant pentru interesul profund istoric si material al unui asemenea plan. Cand spun Dracula ma gandesc si la Dracula si la Vlad Tepes si la istoria medievala a Brasovului si la cetatile sasesti abandonate si ma gandesc si la marea dragoste a vietii mele care se numeste Fagaras. Eu sunt consultant pe teme de istorie romaneasca al grupului condus de Paul-Loup Sulitzer. Primele investitii sunt planificate a fi facute in toamna. Ei au lucrat foarte sintetic. Au gasit investitori, vor sa cumpere niste terenuri in apropiere de Bran, in zone bine situate ale Brasovului, in drum spre Poiana si spre Rasnov. Dupa ce vor fi parafate al doilea act si cel definitiv, ei sunt pregatiti sa vina“, a mai spus Razvan Theodorescu.


?


O afacere dubioasa


?


Afacerea a debutat in 20 mai, cand, aflat la Brasov, controversatul afacerist romano-francez Paul-Loup Sulitzer a avansat planul unei colaborari intre Draco Carpat SRL si Consiliul Judetean in vederea exploatarii din punct de vedere turistic si cultural a regiunii Brasov, prin promovarea brandului Dracula. Probabil impresionati de implicarea in afacere a senatorului Razvan Theodorescu, consilierii judeteni si-au dat girul pentru demararea colaborarii. „Pot sa va garantez interesul partenerului francez pentru acest brand si ma angajez chiar sa fiu consultant in toata povestea asta. Este pentru prima oara cand ma implic intr-un asemenea proiect pentru ca, pana la urma, am fost convins si de brasoveni, dar si de cei din Franta ca poate fi un lucru interesant. Turismul cultural este in momentul de fata o mare oportunitate a acestei zone, la un moment dat foarte industrializata”, a mai spus Razvan Theodorescu.


Ca sa-si puna in aplicare strategia de a imprima marca Dracula pe haine sport, parfumuri, cosmetice, bijuterii, ceasuri sau obiecte decorative, de a crea un parc in apropierea castelului si de a construi trei hoteluri in Brasov, Theodorescu este gata sa renunte la scrupulele istorice privind originea mitului in schimbul fantasmagoriilor cu vampiri si fecioare golite de sange. Asta, in ciuda faptului ca, la nivel declarativ, va aparea o noua bautura racoritoare pe care inventatorii s-au gandit s-o boteze „Dracola“.


?


CV batator la ochi


?


Marele investitor francez Paul-Loup Sulitzer, pentru care fostul ministru al Culturii, Razvan Theodorescu garanteaza, are o biografie controversata, fiind implicat in tot felul de afaceri ilegale. Numele lui Paul-Loup Sulitzer, scriitor de origine romana si romancier de succes in Franta, a fost implicat in ultimii ani in scandalul traficului de arme „Angolagate“ si in mai multe procese sub acuzatia de evaziune fiscala si spalare de bani, chiar si abandon de familie fata de fosta sotie si copiii din acea casatorie.


In septembrie 2005, Sulitzer se declara ruinat. De la sfarsitul anului trecut, s-a mutat in Belgia, presa franceza amintind ca aceasta tara e tot mai cautata pentru francezii cu avere care vor sa scape de taxe si impozite pe profit, datorate Frantei.


In anul 2005, Sulitzer a fost chiar condamnat la sase luni de inchisoare si 10.000 de euro amenda, pentru frauda fiscala dupa ce autoritatile financiare franceze l-au acuzat ca a „volatilizat“ 470.000 de euro.


De altfel, presa franceza a relatat pe larg scandalul care leaga numele sau de transferarea a 26 milioane de franci in Canada, sub pretextul infiintarii unei fundatii.


?


Cercetat pentru traffic de arme


?


Sulitzer este cercetat in dosarul traficului de arme in Angola, alaturi de Jean-Christophe Mitterrand, fiul fostului presedinte francez, in total fiind deferite justitiei 42 de persoane printre care fosti politicieni si oameni de afaceri.


Ancheta, in scandalul „Angolagate“, a fost demarata in 2000 pentru o presupusa frauda fiscala, care a dus la acuzatii precum trafic cu arme, trafic de influenta si abuz de bunuri sociale. Suspectii sunt acuzati ca au primit comisioane ilegale importante din vanzarile de arme catre Angola. In centrul acestui dosar se afla omul de afaceri francez Pierre Falcone si asociatul sau, Arcadi Gaidamak. Conform presei din Hexagon, armele provenite din Europa de Est au fost vandute catre Angola, intre 1993 si 2000, fara aprobarea oficiala a autoritatilor franceze, pentru circa 790 de milioane de dolari. Jumatate din suma a fost impa rtita intre Falcone si Arcadi Gaidamak (are mai multe cetatenii: rusa, franceza si israeliana cat si pasaport diplomatic canadian si angolez), care se pare ca a fost creierul afacerii „Angolagate“.


?


Scurt istoric al pracului Dracula


?


Intentia lui Paul-Loup Sulitzer, de a crea un parc Dracula la Bran si de a achizitiona terenuri in zonele bine situate ale Brasovului, pe drum spre Poiana si spre Rasnov, denota un vadit interes imobiliar.


Un proiect asemanator de construire a unui parc Dracula la Brasov a fost lansat de Dan Matei Agathon, prin 2001, si a generat un scandal de rasunet. Dupa ce locatia a fost mutata de la Sighisoara la Snagov si Guvernul a acordat prin intermediul RAAPPS 460 ha de teren in comuna Snagov, afacerea Dracula Park a subcombat.


In 2004, liberalii Nicolae Vlad Popa si Eugen Nicolaescu au depus la Sectia Contencios-Administrativ a Curtii de Apel Bucuresti o cerere de anulare a Hotararii de Guvern privind aprobarea construirii Parcului Turistic si de Agrement Snagov, pe motiv de incalcare a legislatiei. Dosarul privind contestarea hotararii executivului, prin care 460 ha de teren de la Snagov au fost atribuite pentru ridicarea Dracula Park, a ajuns pe rolul instantei de fond la 18 octombrie 2004. In februarie 2005, Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea celor doi liberali, iar la 25 ianuarie 2006, ICCJ a respins recursul ca nefondat.


In urma verificarilor efectuate de Autoritatea de Control a Guvernului (in 2006) a reiesit ca titlul de parc industrial a fost acordat ilegal, pentru un teren care nu indeplinea conditiile unui parc industrial si ca asocierea SC Dracula Park SA cu RAAPPS, care a contribuit cu 460 ha de teren, in valoare de aproximativ 400 de milioane de euro este paguboasa pentru stat. Asa a murit primul proiect Dracula Park.


Proiectul avansat de Paul-Loup Sulitzer si Razvan Theodorescu, de construire a parcului Dracula la Bran, ar parea sa aiba sorti de izbanda mai mari. Totusi, toti care au intrat in contact cu brandul Dracula pana acum au avut sau au probleme cu legea.


M.O.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.