Dracula nu are nimic in comun cu Muzeul

Dracula nu are nimic in comun cu Muzeul

0 271

Indignat ca de foarte multe ori, in special printre straini, Castelul Bran este asociat cu Dracula, directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ioan, a tinut sa faca unele precizari in legatura cu aceasta chestiune. Astfel, el a mentionat ca muzeul nu are nicio legatura cu Dracula. ”Toate piesele din muzeu ramase de la Regina Maria, la care se adauga altele, achizitionate pe parcurs, nu au nimic in comun cu Dracula. In calitate de istoric va spun. Castelul a avut o istorie medievala pana sa apara Dracula. Ca monument istoric din clasa A, nu poate fi transformat. De trei ani, de cand sunt directorul acestui muzeu, nu am avut mandat de la Ministerul Culturii sa-l exploatez pe Dracula, pentru ca am respectat Legea Muzeelor”.


?


Pe de alta parte, si Societatea Transilvana Dracula sustine ca nu exista dovezi stiintifice pentru asocierea Castelului Bran cu brandul „Dracula”, intrucat Vlad Tepes „nu a petrecut macar o noapte la castel”, iar americanii cred ca vampirul a locuit la Bran doar pentru ca seamana cu castelele din filmele hollywoodiene. Societatea Transilvana Dracula (STD) sustine ca Branul a inceput sa fie asociat cu „Dracula” din 1960, cand a inceput turismul international in Romania.


„Branul a inceput sa fie asemanat cu castelul contelui-vampir Dracula prin literatura occidentala turistica, apoi in presa occidentala, apoi si prin reclamele turistice ale unor agentii romanesti. Intrebati ce-i face sa creada ca Branul e castelul Dracula, americanii raspundeau, dezarmant, ca seamana foarte mult cu castelele vampirilor din filmele Holywood-ului”, transmite Societatea, precizand ca acest castel este singurul din Transilvania vizitat de americani.


STD spune ca asocierea Castelului Bran cu Vlad Tepes a venit dupa 1972, o data cu publicarea cartii „In cautarea lui Dracula”, de catre profesorii de istorie Raymond McNally si Radu Florescu, de la Boston College. Potrivit STD, acestia il „ponegresc” pe Tepes, ca sa-l apropie de figura vampirului Dracula.


Societatea precizeaza ca unul dintre fostii directori ai muzeului Bran a scris un pliant in care Tepes aparea ca „intemnitat” de Matei Corvin la Bran. STD sustine ca, in ciuda reclamelor pe care si-o fac hotelurile din Poiana Brasov, asociind Castelul cu numele lui Dracula, „istoricii n-au gasit pe nicaieri nici o dovada ca Tepes ar fi petrecut macar o noapte la castelul Bran”.


„Vazand ca-si vand mai bine flanelele daca scrie pe ele «Transilvania», «Dracula», branenii au incropit de-o afacere, urmati de meserii din Corund – cu figurine de-ale voievodului (dar cu colt de vampir), apoi de negustori cu marfa importata din Hong-Kong, Taiwan (masti hidoase, masinarii infernale, sabii ciudate, tricouri cu Tepes inconjurat de lilieci – tot kitsch-ul din lume)”, mai scrie asociatia. „Nici catastifele castelului nu-l mentioneaza printre numerosii oaspeti. Nici folclorul local, branean, nu si-l aminteste, asa cum isi aduc aminte de Tepes satenii din Aref, de langa cetatea Poienari – largita de Tepes la 1457. Cat despre irlandezul Bram Stoker – el nici nu stia ca Branul exista”, mai precizeaza Societatea.

Societatea Transilvana Dracula este o societate cultural-istorica, non-profit, infiintata in 1991. Printre membrii fondatori se numara: academicienii Virgil Candea, Costantin Balaceanu-Stolnici si Sabina Ispas. Societatea are filiale in Italia, Germania si Canada, avandu-l presedinte pe operatorul turistic Nicolae Paduraru.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.