Dracu` la Rasnov a ajuns Rasnovul medieval

Dracu` la Rasnov a ajuns Rasnovul medieval

0 237

Centrul orasului Rasnov va avea o cosmetica „medievala” cu ajutorul a 4,7 milioane de euro. Autoritatile au decis sa reconstituiasca atmosfera din perioada medievala, scopul fiind includerea urbei in circuitul turistic european.


?


Transformarile vor viza refacerea retelei de apa, pavarea centrului istoric cu piatra cubica, inlocuirea stalpilor de iluminat cu lampadare „medievale” si punerea in circulatie a unui trenulet pe cremaliera ce va face legatura intre centrul istoric si cetatea Rasnov.


?


Reabilitarea centrului istoric al Rasnovului presupune inclusiv refacerea retelei de apa, a canalizarii si a retelei pluviale. Primaria vrea sa inchida traficul autovehiculelor pe strada principala si sa o transforme in zona pietonala. In afara de aceasta, mai mult de zece strazi din centru vor fi pavate cu piatra cubica.


?


Conform proiectului, vor fi inlocuiti stalpii de iluminat public, se vor scoate retelele aeriene de curent si se vor inlocui stalpii de iluminat cu lampadare ce vor fi prinse de case, care sa dea un aer medieval.


?


Un pas important il presupune realizarea unui trenulet cu cremaliera ce va lega centrul istoric de cetate, proiect ce va fi realizat de firma Dopplemeyr, care a facut si telegondola din Constanta.


?


Cetatea Rasnov va fi legata de centrul istoric, dar in continuare va fi administrata, in baza unui contract de asociere in participatiune, de o firma cu patron italian si de Primaria Brasov. Edilii locali sunt nemultumiti de felul in care italianul se ocupa de cetate si, in urma cu doi ani, au intentat proces pentru rezilierea contractului.


?


Proiectul pus in aplicare de autoritati, „Reabilitare Centru Istoric”, va fi finantat din fonduri europene. Prima data a fost propus spre finantare in 2005. In prezent, guvernul a alocat bani pentru intocmirea proiectului tehnic pentru aceasta lucrare in vederea finantarii pe fonduri structurale. Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeana si de toate structurile de decizie din Romania. Firma care a castigat licitatia pentru realizarea proiectului tehnic este Luis Berge din SUA.


?


Tot din fonduri europene, mai exact in baza unei finantari SAPARD, autoritatile locale realizeaza un drum forestier ce va lega Rasnovul de Busteni, cu fonduri SAPARD in valoare de un milion de euro. Vor fi 3,5 kilometri de drum, de la Rasnov, prin Valea Glajariei, pana la Diham. Lucrarile presupun nu numai refacerea drumului si a torentilor, podurilor si podetelor de pe drum. In viitor, drumul va fi continuat pana la cabana Gura Dihamului, apoi, prin Valea Cerbului spre Busteni.


?


Rasnovul a avut doua mari uzine, Romacril (care producea adezivi) si Fabrica de Scule Rasnov. Ambele au fost falimentate de oameni de afaceri romani, asa ca singura sansa a orasului ramane turismul.


?


La un moment dat s-a vorbit despre Rasnov ca locatie pentru un parc de distractii tip Dracula, intitulat „Dracu’ La Rasnov”. Proiectul a cazut odata cu Dracula Park al ministrului Agathon.


?


Autoritatile locale s-au reorientat, astfel, pe proiecte mai mici, dar mai sigure. Spre exemplu, anul acesta primaria a organizat un campionat de off-road, un festival al Rasnovului si un festival medieval.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.