Dr. Neculoiu susține ideea de separare a activității medicale între sistemul public...

Dr. Neculoiu susține ideea de separare a activității medicale între sistemul public și cel privat. Oare de ce?

0 150

Vicepreşedintele PNL Braşov, dr. Marius Neculoiu, coordonatorul Departamentului de Sănătate al partidului, ne-a declarat că referitor la disputa privind separarea actului medical de stat cel de cel privat spune că susține această idee, dar atâta timp cât asigurările de sănătate particulare sunt cel puțin subțiri proiectul, deși necesar, nu este încă sustenabil deși este imoral.

Legea este permisibilă dar imorală
Mai exact sursa citată ne-a declarat că  ,,Secretarul de stat Raed Arafat a exprimat de mult ideea că pentru sistemul sanitar din România ar fi benefică separarea activității de stat de privat în domeniul medical.
Mai simplu spus, un medic ar trebui să aleagă între a lucra la stat sau a-și desfășura activitatea în sistemul privat.
Argumentele pentru separare constau în existența unui conflict de interese în care medicul poate fi acuzat că operează sau tratează pacienții într-un spital public și ulterior îl programează pentru consultații în sistemul privat. Clar contra unor costuri mari.
Or, acest lucru este imoral și nu este în regulă deși legea este permisivă în acest sens. Dar atâta timp nu există un sistem privat serios de asigurări de sănătate care să deconteze aceste servicii medicale problema rămâne suspendată în ipocrizie.
Dacă ar exista un astfel de sistem eficient separarea ar fi benefică.
De ce? Sistemul public de sănătate nu are suficienți medici pentru toate specialitățile ca să acopere consultațiile medicale din domeniul public.
În acest context este corect ca medicii să presteze servicii medicale de consultații în sistem privat”.

,,Susțin separarea totală a activității medicale din sistemul de stat de cel privat”

Totodată, fostul senator PNL mai spune că ,,În ceea ce privește contractul cu cei de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale acestea se socotesc doar într-un singur loc, la alegerea medicului curant: ori la satat ori în sistemul privat. De aceea, în mod normal, aceste activități ar trebui separate dar acum este foarte greu dacă nu există și un sistem bine pus la punct al asigurărilor de sănătate.
Pentru că, personal, susțin separarea totală a activității medicale din sistemul de stat de cel privat. Acest amestec este interpretabil. Și nu este etic.
Dacă ar fi să aleg acum între cele două sisteme aș opta pentru cel de stat , unde acum leafa este decentă dar beneficiez de mai multe provocări profesionale. În sistemul de stat ai mai multe provocări profesionle și nu ai cum, dacă iubești ceea ce faci, și nu te poți plafona. În sistemul particular, cel puțin în momentul discuției noastre, ai mai puține operații pentru că nu mulți își permit luxul de a achita costurile destul de semnificative.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.